Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 5 de març del 2019

Carnaval penedesenc, un rua on tour


Carnaval a casa nostra ha perdut el seu esperit crític i s’ha convertit en un seguit d’actes per a petits i grans i sobretot en una gran rua que va de poble en poble intentant aconseguir més subvencions i premis per poder amortitzar la despesa invertida.
La gràcia de tot plegat és que hi ha un seguit de municipis relativament propers que es dediquen a muntar rues en uns dies i hores que són compatibles. Aquesta és la gràcia de tot plegat. Cada dia hi ha més localitats que se sumen a la proposta i ja celebrem el Carnaval dins la Quaresma i fins i tot una setmana abans de les dates protocol·làries, però clar tanta rua ja no hi cap en 5 dies entre laborables i feiners que marquen les tradicions.
Fins i tot fa un parell d’anys Calafell va oferir molts bons tractes a les carrosses i comparses que volguessin desfilar al mig de l’estiu pels seus càrrecs més turístics. Una mica són coses que ja surten de mare i que no és ni menys ni menys fruit de l’afany d’aquest municipi per tenir coberts com més millor caps de setmanes de l’any per fomentar l’atractiu turístic.
Enguany després d’uns anys de rivalitat els municipis de Calafell, Cunit i El Vendrell han decidit parlar i que a part de quedar un dia, doncs ha treballat per una mica més i ja hem vist canvis en els horaris de les rues de Segur i el Vendrell amb un programa conjunt. Sembla ser que el proper any ja anirà la cosa a més i potser ja tenim un cartell de carnaval unificat entre aquests i altres municipis que s’hi vulguin oferir. Per altra banda, el món de l’hostaleria i restauració han fet un pas més i ofereixen habitació, menjar i discoteca per un preu mòdic dins un pack. Una proposta que està molt bé per atraure turisme a casa nostra al mig de l’hivern quan a la gent li costa més de venir.
El nostre carnaval consisteix en un seguit de carrosses i comparses que aquests dies omplen carrer i places de llum, colors  i disfresses.  Hi ha rues com les del Vendrell que trobaran caliu en tot el seu recorregut perquè el seu trajecte no és excessivament llarg i l’hora és racional, però hi ha altres aventures com el de Cunit i el de divendres a Segur de Calafell que als pobres els tocarà passar per carrers i places amb poca expectació o buits totalment de persones per ser unes hores poc convencionals o altres factors com potser el fred o simplement es fa pesat veure  masses carrosses similars  pel volum de la localitat, però no passa res, els aventurers tindran els seus moments de glòria quan passin per la zona amb més concurrència.
Fa uns anys també s’havia treballat el carnaval 0.0  al Vendrell sense alcohol després d’algunes escenes molt lamentables provocades per alguns col·lectius que no havien controlat un dels elements clàssics per sort o desgràcia d’aquesta cita hivernal.
La intenció era clara, però evidentment no es van posar mesures efectives per aquesta presumpta il·legalitat i la cosa va seguir realment igual. A la propera ja van deixar de banda aquesta prohibició  de beure alcohol perquè és més fàcil controlar que ningú faci fotos en un camp de futbol que prohibir l’alcohol entre els integrants de la rua.
En el fons el Carnaval és un dels punts de trobada d’aquest grup de pobles i ciutats que estan ubicats entre  Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i el Vendrell. Els municipis de la costa van ser els seus precursors i de mica en mica la cosa es va ampliant agafant més localitats que s’han  anat afegint al calendari. Trobem nuclis petits com Lleger, Sant Pere Molanta que aquests dies treuen el carrer el fruit del seu treball durant els darrers mesos. És una manera de donar-se a conèixer arreu amb propostes de molta qualitat que molts cops s’emporten premis més que merescuts.
La gent després de les festes de Nadal ja té ganes de sortir al carrer i gaudir d’aquesta festa popular on no hi falta, ni la llum, ni la música ni els colors ni les begudes no sempre refrescants. Hi ha propostes i combinacions per a tots els públics i totes les edats. És una que cosa que hem d’aprofitar perquè els de fora vegin aquesta versió globalitzadora de carnaval versió crítica 0.0, però amb molta gràcia i alegria que és el que vol la gent en el fons. Sitges i Vilanova i la Geltrú ja són figues d'un altre paner.