Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

diumenge, 2 d’agost del 2020

Només un 34,6% de les sol·licituds són acceptades en les ajudes del pla Reactivem el Vendrell




Tot just abans de la darrera festa major descafeïnada i desnatada del Vendrell els nostres grups polítics es van unir als jardins del Museu Déu  per presentar i signar el pla de reactivació econòmica i social del Vendrell. Aquest és un dels resultats fins ara mediàtics de la campanya per pal·liar els efectes del Covid-19 a la vila fruit d’un consens polític i social amb diferents representants de les entitats i socials del Vendrell. Aquest acord en general recull l’impuls de mesures estructurals per a reeixir després del confinament en sectors fonamentals per a la vila com el sector primari, els sectors comercials, de l’hostaleria i turístic i tots els sectors econòmics i productius en general. Per treballar en aquest projecte s’han dissenyat dues taules, una per a la reactivació de l’activitat econòmica i turística i una altra per a la reactivació social i de salut. De la primera taula en surten 19 mesures per aplicar i de la segona 28. En total 47 propostes per sortir d’aquest atzucac que viu la vila agreujat per la pandèmia i trobar un camí perquè la ciutadania vegi la llum d’un nou dia més esperançador. Aquest document ha estat signat amb l’acord unànime dels 21 regidors del consistori local.
La ciutadania en general ja està acostumada a l’incompliment sistemàtic de la gran majoria de mocions i propostes que s’aproven pel ple de l’Ajuntament del Vendrell. De les poques que s’han complert en els darrers anys va ser la creació d’una estació per carregar els vehicles elèctrics al Vendrell. Interpreto és una realitat per una moció de l’oposició als pressupostos del consistori perquè en la moció aprovada pel ple hi posava data d’execució tot i que en els pressupostos corresponents aquesta millora no hi figurava i arran de les al·legacions als pressupostos presentades per l’oposició ho van haver d’executar. Salut, servei ferroviari, convivència, comunicacions són alguns dels temes estrelles que acostumen a sortir cada plenari per entretenir una mica al personal i després tot quedarà guardat en algun  arxiu per a la història.  
Buscant en l’arqueologia dels òrgans de govern del Vendrell, tirem enrere 10 anys i podem veure que en el ple del 21 de febrer del 2010 quan era alcalde Benet Jané ja es va aprovar per una àmplia majoria un pla municipal de convivència i civisme del Vendrell amb l’aprovació inicial del Reglament de Funcionament del Consell Municipal per a la Convivència i Civisme. Estem parlant d’una eina que semblava que l’equip de govern actual volia tornar a reactivar, però es va quedar un altre cop en el mateix calaix on estava guardat a l’espera de nous temps.
Ara anem a repassar algunes d’aquestes mesures que ens han de treure del pou on estem segons moltes estadístiques negatives que ens hi situen només cal dir que hem arribat a 3.500 aturats i 2.000 persones amb Erto al Vendrell a finals de juny. Unes dades molt preocupants.
Aquest pla de reactivació està farcit de verbs que als polítics els agrada molt utilitzar però que  en realitat no generen cap compromís al seu contingut com millorar, treballar, apostar, impulsar, fomentar, estudiar, incentivar, treballar, reforçar.
Altres mesures com la modificació del calendari del contribuent d’alguns tributs delegats a Base que el que farà és adiar el pagament d’alguns impostos, però que al final s’hi haurà de fer front igualment.
Aquesta mena de carta als Reis Mags està penjada al web de l’Ajuntament. Allí podeu intuir una mica com pot anar tot plegat; analitzant  el treball fet durant aquest primer any de l’equip optimista i mirant les propostes d’aquest pla en podeu treure conclusions fàcilment. No cal tenir cap màster en una universitat estrangera per albirar com pot anar el seu desenvolupament.  Esperem que l’oposició que ha estat capaç de signar aquest document de boniques paraules i millors propostes impulsi el seu desenvolupament real, sinó un cop més el Vendrell haurà estat deixat de la mà dels seus representants polítics per fer una foto d’harmonia i consens com aquella de les bones practiques i transparència que al cap de poc ja van sorgir queixes de l’oposició a algun arran comportament d’algun membre de l’equip de govern. Els dies passen i el Vendrell no millora a més aquest estiu tenim les obres garantides per poder complir amb el Feder a Coma-ruga. En l’exercici del 2019 ens varem saltar el límit de despesa municipal dins l’equilibri pressupostari que ha de mantenir l’Ajuntament. Per tant,   en els propers exercicis hem de ser més curosos on destinem els nostres diners per no repetir episodis passats dels quals encara estem patint les conseqüències. De moment de les 485 sol·licituds per als ajuts  per al manteniment i l’impuls de les persones treballadores autònomes i petites empreses només s’han concedit 168 que representa un 34,6 % del total. Hi ha tres motius bàsics que afecten a tots els descartats en aquest ajuda, manca de documentació o no compliment dels articles 3 i 4 de la convocatòria i altres per superar una  partida ínfima que era com la de Cunit que té 12.000 i escaig habitants.   Quan en una classe suspèn un examen més de la meitat dels alumnes potser la culpa no és dels estudiants. Un percentatges que no inspira optimisme. Tranquils hi haurà una nova subvenció prevista en el pressupost del 2020 amb una partida de  120.000, 20.000 més que ara. A veure que passa.