Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 2 de març del 2007

Un tomb per la comarca

Caminar és un dels esports amb més practicants anònims a casa nostra i en especial els caps de setmana. El passat diumenge amb una desena de companys de feina vam anar a peu fins Llorenç del Penedès per tornar al Vendrell al voltant de les dues del migdia. Durant les quatre i escaig hores que vam estar rondant camins, torrents, carrers, places i altres variants topogràfiques vam trobar tres grups de persones amb un nombre similar de membres que practicaven la mateixa afició que nosaltres: caminar, passejar, anar a esmorzar al poble del costat i altres denominacions analogues per parlar del mateix esport.
Un dels principals problemes que un s’acostuma a trobar és la poca i molts cops nul.la senyalització de la majoria de vies que s’acostumen a utilitzar tret de les principals com els “GR” que travessen la comarca. Algun municipi, com El Vendrell, han elaborat mapes detallats d’aquestes vies alternatives que també estableixen la seva xarxa sobre el territori, encara que són, en la seva majoria, unes grans desconegudes, trets dels pagesos, caçadors i altres casos puntuals. Encara que un ajuntament les senyalitzi i hi inverteixi una mínima quantitat de diners perquè siguin míniment transitalbes, seria força adequat que es pugues elaborar una mapa comarcal amb un trassat ben definit i prou entendor per a tothom. Aquesta és una de les potencialitats comarcals que encara queden per treballar i que només algun municipi ha mostrat un cert interès traduït en actuacions concretes. Al llarg d’aquesta caminada no només vam trobar persones que anaven a peus sinó que ciclistes, motoristes, corredors, conductors del quads també van sorgir en un tram o altre del nostre recorregut en aquest matí ventós de diumenge.
A nivell comarcal es podrien establir unes rutes amb uns itineraris marcats que aprofitessin el màxim les riqueses de les nostres contrades. Es podrien oferir propostes alternatives on es veurien altres aspectes de la comarca que tot i no ser tan coneguts segurament que també despertarien l’interès de força gent.
Algunes de les rutes que em vénen al cap són una al voltant de les construccions de pedra seca; amb un paper important a la població de la Bisbal del Penedès. Tenim una aproximació a les cavitats naturals com la de Vallmajor a Albinyana i algunes altres que es troben en el terme del Montmell. Els amants de l’arquitectura religiosa podrien gaudir amb una ruta per algunes ermites de la comarca que amaguen alguns secrets que encara molts desconeixem. No ens hem d’oblidar tampoc de les masies que encara sostenen algun tros de paret al mig de la muntanya rodejades de boscúria. Als amants de la història se’ls podria oferir un coneixement sobre el terreny dels principals escenaris de la Guerra Civil amb la visita a les fosses comunes d’aquesta època que es troben més o menys localitzades en alguns cementiris de la comarca. Una altra proposta la podríem centrar en el coneixement de la flora i la fauna de la comarca que inclogués alguna taller per l’aprofitament d’alguna de les herbes que proliferen a les nostres contrades com ara el fonoll. No hi poden faltar altres propostes més arriscades com una excursió a peu per aquestes urbanitzacions que només es veuen en els catàlegs de les immobiliàries amb hort inclos. Moltes persones desconeixen la seva localització ni el perquè tinguin uns preus tan diferents a les que ocupen llocs més privilegiats. Per a les persones que es volen construir una casa un tomb per algunes urbanitzacions el farciran d’idees més o menys encertades per bastir la seva nova llar. Hi ha propostes per donar i vendre que poden ser molt útils a aquelles persones que busquin idees amb aquesta finalitat.
Un mapa que recollís aquests camins secundaris seria útil per molta gent.

Publicat al Diari del Baix Penedès el dia 2 de març de 2007