Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dijous, 3 de juliol del 2008

Cal Mumbrú del Vendrell

Aquest és un dels edificis del Vendrell que mereix el seu protagonisme dins les pàgines del DIARI. Aixecat en un dels epicentres fonamentals del Vendrell, es converteix només per la seva situació en una de les joies més preuades del municipi. A aquest aspecte geogràfic hi hem d’afegir les seves dimensions i la seva rellevant quota en els comentaris de la gent del carrer, polítics i turistes que visitaven alguns dels espais museístics que s’aixequen als seu voltants. Fa moltes dècades que vetlla la plaça Nova del Vendrell. A mesura que han anat passant els anys s’han anat escoltant més veus que reclamen la seva restauració o només llençaven la pregunta ¿Què feia un edifici com aquest en una situació com l’actual? Després d’alguna carta al DIARI que no era res més que un reflex material de la vox populi generada pel remor generalitzat que fa dies que ha arribat a la classe política. Aquest responsables consistorials per la seva banda ja fa mesos que mou fitxes amb més o menys sort. La resposta oficial ha arribat servida en mena de solució transitòria que passa pel pla de Barris, però el més important és que alguna cosa que es mou. Només per això ja mereix la atenció que li pertoca. Encara que possiblement aquesta no sigui la millor solució, però almenys sembla que darrera aquelles parets hi ha vida. Això ja és bon senyal venint com ve del Vendrell.
La instal·lació de l’oficina del Pla de Barris en els seus baixos i la restauració de la façana són els eixos principals d’aquest acord entre ajuntament i propietari. Estem a l’any 2008 i el pla de Barris acaba el 2011. Ja tindrem temps d’obrir una oficina municipal i tirar endavant amb tot això? Per què no agafem definitivament el brau per les banyes?
Cal Mumbrú del Vendrell és l’edifici que té tots els trumfos per esdevenir seu d’una entitat pública. Jo i crec que el president del Consell Comarcal, hi coincideix plenament, crec que aquest edifici emblemàtic és la seu ideal per aquesta entitat comarcal. Ara per ara quan hi has d’anar a alguna de les tres oficines de la plaça del Centre i rodalies sembla que estiguis jugant al parxis encara que et moguis sobre una quadricula d’escacs.
El Consell Comarcal ja fa anys que mereix descongestionar l’espai que ocupa en un lloc més ampli on els funcionaris puguin fer la feina a gust i no haver de treballar en unes dimensions reduïdes. També milloraria l’atenció als ciutadans que utilitzessin algun dels seus serveis i milloraria al 100% la imatge d’un dels racons més emblemàtics del municipi. La nova oficina de la plaça Pep Jai és una solució provisional. Aquesta entitat comarcal mereix un lloc. Cal Mumbrú és l’ideal per moltes raons. Aquest pla de Barris acabarà d’aquí uns tres o quatre anys amb demores i el que acostuma a passar, però en principi el Consell Comarcal o el seu hereu ha de tenir molt més futur que aquesta subvenció de la Generalitat amb un termini ben clar en el seu redactat. El problema principal és que estem parlant d’una propietat privada i que darrera hi ha molts milions per invertir, però hi ha moments en què l’entesa i el bé públic també ha de deixar-se sentir i intentar per tots els camins una solució i una entesa possible abans que algun establiment comercial, segurament amb capital forani, ocupi el seu ampli solar. Mentre nosaltres ho mirem des dels bancs d’allí davant. El Vendrell i la comarca ho necessita.
També en aquest escrit i abans d’acabar vull posar per escrit una reflexió que alguns polítics comarcals de rodalies també la fan en petit comitè. ¿ Per què la seu del Consell Comarcal no s’ubica en un altre municipi que no sigui El Vendrell? No es veritat que els principals beneficiaris en són els municipis petits? Per què no el posen a Santa Oliva o a Bellvei? Aquesta també és una reflexió prou important perquè sempre s’ha donat per dat i beneït que estes al Vendrell? Hi ha algun altre motiu a part de què és capital de província per definició més que per voluntat pròpia? Aprofito la temàtica institucional per demanar un cop més que retorni a la xarxa la web del Consell Comarcal que després d’un breu període de funcionament en el nou mandat a tornat a desaparèixer en un mutisme ja preocupant.

Publicat al Diari del Baix Penedès el 4 de juliol del 2008

3 comentaris:

Montse ha dit...

Veig que aquest problema amb edificis vells, i resuperables passa a tot arreu, a Malgrat també, i a base de manifestacions i mogudes em aconseguit recuperar un edifici emblemàtic per al poble, que quasi bé va a terra.

Montse ha dit...

Veig que aquest problema amb edificis vells, i resuperables passa a tot arreu, a Malgrat també, i a base de manifestacions i mogudes em aconseguit recuperar un edifici emblemàtic per al poble, que quasi bé va a terra.

JG ha dit...

Vaig voler enviar un correu al President del Consell Comarcal i no hi ha manera de trobar res a la web comarcal. Aquesta gestió local és realment arcaica, i la web l'haurien de posar en funcionament.

El tema de la capitalitat comarcal jo li vaig exposar al senyor Jordi Sànchez al vostre programa de ràdio "Pas de Vianants" i no em va esquivar més perquè no va poder. Finalment es va limitar a dir: "L'Arboç ja havia estat capital de comarca".
Hi ha molts països en què la capitalitat s'ubica en zones rurals o més despoblades per tal que les decisions polítiques no es prenguin al marge d'aquestes. Així s'evita la marginació política i administrativa d'aquests territoris en situació més aïllada. Un exemple podria ser l'Estat de Nova York (capital Albany).

La gestió en el cas del nostre Consell Comarcal fora bo ubicar-la al centre de la comarca per tal d'apropar-la a les necessitats dels municipis petits.

Salut!