Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 26 de setembre del 2008

Una Fira adaptada a les circunstàncies del 2008

En aquests moments de crisis és quan s’ha d’intentar reconduir la situació i apostar per noves propostes i buscar alternatives. A les portes tenim la Fira de Santa Teresa que és un marc ideal per assajar una primera resposta a la realitat que ens marca cada dia, en especial l’econòmica. Primer de tot s’hauria de potenciar el comerç local i comarcal i tot i que és important que vinguin empreses foranes, el que hem de fer és conèixer-nos primer a nosaltres mateixos. Empreses públiques i privades com pot ser l’Eina del Vendrell, l’Escola Taller o els seus semblants que hi pugui haver a Calafell o a altres localitats mereixerien un espai dins aquesta mostra comarcal. Primer de tot ens hem de conèixer. Veure les nostres cares i les nostres maneres d’actuar. Trobo molt correcte de tant en tant, aquesta entitat pública surti en els mitjans de comunicació anunciant inici de cursos o noves propostes, però s’ha de sortir al carrer i que millor que per oferir una de les coses que ara la societat demana que no és ni menys que treball.
Les fires d’aquestes localitats es van crear perquè era una de les poques vegades a l’any que la gent dels pobles amb els diners que havien obtingut dels seus negocis, en especial, l’agricultura, anaven a la ciutat més gran que tenien al costat per comprar animals,, carruatges i el que fes falta per la resta de l’any, però aquesta idea ja fa anys que ha quedat totalment desfasada i la gràcia d’aquestes iniciatives és adaptar-se als nous temps.
Una Fira que tingui el seu lloc perquè els joves puguin conèixer les propostes educatives de la comarca. Encara que malauradament no han canviat gaire a vegades ens podem trobar amb petites sorpreses que ens poden fer decantar per coses que fins ara poc a l’abast de tots plegats.
No cal una Fira amb un munt d’estands amb tota la varietat que tu vulguis perquè és molt difícil fer una mostra mínimament monotemàtica i que tinguem 70.000 o 80.000 visitants segona la propaganda oficial encara que segons les cròniques el temps no hagi acompanyat gaire. Necessitem una Fira de l’any 2008 ubicada en un Vendrell del 2008 amb aspiracions de futur i amb nous espais urbanitzats i una realitat que no és molt diferent de la del 1998, però si que no té res a veure amb El Vendrell del 1958.
No hem de vendre només els darrers vehicles del mercat i les darrers innovacions en pelar patates. Hem de potenciar el que tenim i hem de treure al carrer allò que tenim. En els darrers anys hem descobert les meravelles del Fora Stocks, però no ens hem de quedar aquí i menys en una situació com la que ens domina. No ens cal ni cap pavelló firal ni res semblant, almenys de moment. La Rambla i la del Josep Cañas i si fa falta la de la Sardana, allí podem reflectir la realitat d’aquest Vendrell del 2008 que ens acull.
L’altre dia vaig anar a rentar el cotxe a la Cometa i vaig descobrir que hi havia moltes empreses que no n’havia sentit mai parlar i potser algun cop havia vist alguna de les seves furgonetes aparcades en algun carrer del Vendrell. Això hem de potenciar aquest teixit que és nostre i per tant en ell és on hi tenim posat les nostres fons principals de subsistència i el nostre futur.
Omplir per omplir estands d’una fira avui per avui no té cap tipus de sentit. Per fer tot això s’hi ha de creure. El més fàcil és agafar els expositors de l’any passat i anar trucant perquè tornint a fer el mateix. Però ha d’arribar un dia en què algú s’atreveixi en un model diferent. Potser els primers anys serà un fracàs, però si seguim així morirem d’èxit com ja els ha passat a algunes empreses de la comarca que de tant bones que han estat en un tres i no res s’han quedat amb les capses perquè la competència se les ha menjat i no s’han donat ni compte. Quan ho han fet ha estat massa tard. Espero que algun dia d’aquests la Fira s’adapti al nou segle i deixi tota aquesta
glòria per adaptar-se a la realitat de la vila i comarca que l’acull. Confio que algun dia passarà.

Article publicat al Diari del Baix Penedès el 26 de setembre del 2008