Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 24 de desembre del 2010

Pessebre Nadalenc versió 2010

En la nostra societat en què les definicions dels mots s’actualitzen a mesura que avancem en el temps, de tant en tant es fa necessari fer alguna relectura del nostre vocabulari més nostrat. Avui que estem a les portes de Nadal, ocasió excel·lent per descriure alguns dels personatges del pessebre en una terminologia de finals del 2010 i adaptada al nostre territori a cavall entre el Penedès i Tarragona.
Nen Jesús: Protagonista indiscutible del nostre diorama. Utilitzant un llenguatge no sexista l’haurem d’anomenar nen/a Jesús/a. Aquest encara pot rebre la subvenció dels 2.500 euros del Zapatero i el que atorga la Generalitat de Catalunya encara que es cobrarà quan l’economia ho permeti. Vivim en temps incerts. Tan petit i ja és un ferm candidat per apuntar-se al club Super 3 i al Barça o Espanyol. Cada cop ho té més difícil per gaudir de les avantatges de la societat del benestar pública que ens han venut. Des del primer moment ja pot començar a pagar els rebuts d’una societat de benestar privada, ensenyament, sanitat, entre d’altres. El tema de Nen si és al Vendrell li durarà tota la vida. Hi ha coses que no canvien
Verge Maria: L’anomenarem senyora Maria sense més preàmbuls. El tema de la virginitat l’hem d'esborrar ràpidament. Avui en dia a totes les fèmines les anomenem senyores. Ja no distingirem en el seu estat civil. Ha d’anar en compte en deixar veure el seu rostre immaculat, no sigui que algun paladí de la igualtat la vegi i li posi una sanció per no portar la cara descoberta. La seva vestimenta l’hem comprat en uns magatzems de la província, però ha estat fabricada a la Xina.
Sant Josep: Primer banyut de la història amb coneixença i consentiment de causa. Potser ens trobem davant d’una inseminació in vitro, però per no aixecar massa polseguera ho atribuirem als designis divins. Persona fermament candidata a guanyar-se la vida en algunes de les cadenes televisives de màxima audiència i a omplir revistes del cor explicant com va anar tot plegat. Per fer això necessita un manager i un estilista que l’ajudaran a triomfar a la vida i no caure en la cua de l’atur. Pot muntar un partit polític.
Bou: Versió nostrada i domesticada del brau que enguany ha vist com finalment ja no permetrien que el matin a plaça amb el gaudi dels allí presents. De moment només podrem “jugar” amb ell en uns municipis concrets de les terres de l’Ebre. El nostre protagonista segueix tots els controls de qualitat. En la seva part posterior hi ha aparell que mesura les emissions a la capa d’ozó.
Mula: Primer exemple de què en aquest món tant homes com animals tenen dret d’escollir muntar-s’ho amb qui vulgui encara que sigui en contra les lleis naturals. Segurament aquí ja trobem els antecedents del burro català que segurament ja estava en l’arbre genealògic de la nostra mula. És el primer testimoni de la nostra reivindicació nacional en front del bou que encara la Fiesta Nacional.
Estrella: Bombeta de baix consum alimentada per energia solar i eòlica per als dies de núvol. El mal estat de conservació de la bateria provoca molts talls de subministrament. Hi ha un cartell que en cas d’avaria truqueu al 90800000001. Una veu a l’altra costat de l’Atlàntic li contestarà, o no.
Reis Mags: Figures reials que han fet gran part del camí a peu perquè els seus camells els hi van requisar a la frontera perquè no tenien els papers en regla. El fet que figurin en el imaginari mundial els han permès arribar al seu destí perquè van tenir seriosos problemes per creuar la frontera perquè se’ls acusava de tenir els passaports falsificats. Només porten incens i mirra. L’or el van haver de vendre en aquestes noves botigues que el compren per acabar de pagar la darrera part del viatge. Penseu que també poden ser reines magues.
Caganer: Persona en un manifest delicte contra la salut públic. Si l’enganxa el policia de torn rebrà una dura sanció per defecar en espais públics i sense paper per recollir el fruit de la feina ben feta.. Ell pot fer un recurs que no hi havia paperera a 500 metres a la rodona. També potser una caganera. Element que demostra un cop més que les lleis estan per violar-les.
Guardia de seguretat: Nou personatge que hem de fer perquè ningú se salti la normativa i tothom estigui en el lloc que li correspongui. Cobra la meitat que un policia municipal i l’altra meitat se l’emporta l’empresa que el contracta.
La resta de personatges estan a l’atur o en plans d’ocupació temporals. Hi ha altres absències com alguns que s’han dedicat a la política. Segons les darreres dades, alguns, estan sense feina pels pèssims resultats encara que amb un salari envejable, amb xofer i cotxe oficial. Molt bones festes a tothom.

Publicat al Diari del Baix Penedès el 23 de desembre del 2010