Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 7 de maig del 2013

Els preus dels lloguers comercials al Vendrell



Un dels problemes del Vendrell comú a altres municipis similars, és el preu dels lloguers dels locals comercials. Una barrera privativa que llença per terra a moltes persones la possibilitat de poder plantar un negoci en els llocs més cèntrics. Alguns més arriscats s’atreveixen amb aquest salt mortal al buit, però al cap de pocs dies ja trobes penjat un cartell a la façana amb les lletres tan populars com es ven o es traspassa. Els temps que corren ja no tenen res a veure com els de fa quatre dies que amb qualsevol cosa que muntessis tenies les garrofes assegurades, en especial a l’estiu. Ara per ara entre la situació adversa i la multiplicitat de la competència el risc a fer aigües és molt elevat. Des dels poders públics és pot fer ben cosa per ajudar a aquest pas sigui més sostenible. Hi ha propostes com subvencions i ajudes públiques destinades a aquests emprenedors són vàlides, però les finances públiques, ara per ara, no estan per permetre’s aquests luxes econòmics. Hi ha altres mesures que poden atemptar contra la llibertat, la propietat privada i altres valors que de tant en tant surten als mitjans de comunicació i que semblen inherents a la nostra condició humana. No sempre han estat prou entesos com és mereixen. Molts cops són víctimes d’aquesta comercialització i adulteració dels grans valors de la nostra societat com democràcia, transparència i igualtat, que molts cops ens els vénen passats per la més vulgar manipulació. Estaríem parlant d’imposar unes taxes municipals als locals ubicats en vies claus que tinguessin les portes tancades durant un temps prudencial. Una mesura que aixecaria moltes queixes dels seus propietaris. Una resposta popular  faria molt complicat perquè es pugui arribar a aplicar. No són mesures que agradin als polítics. Al Vendrell fa un parell d’anys va sorgir un web on s’ajudava a buscar locals comercials al centre de la vila intentant posar en contacte els seus propietaris amb els seus llogaters en potència. No sé quin va ser el resultat segons dades oficials. Només cal veure que és el que tenim per la zona centre i en podem treure unes conclusions prou evidents de la seva efectivitat real.
Entre les dues propostes aparentment oposades  per activar aquest assumpte podem cercar un punt mig. S’hauria de fer algun tipus de reducció en l’IBI o similar per ajudar a què la gent llogui els locals comercials del Vendrell i exigeixi uns preus raonables en relació en el municipi on viu, en la zona on està i en la situació econòmica que estem vivint. Hi ha propietaris que encara no ha acabat d’entendre que val més cobrar cada més una quantitat fixa encara que no sigui per viure de renda que no pas començar amb uns grans ingressos que s’aniran esfumant a mesura que la realitat es vagi apoderant d’aquestes pretensions inicials.
El problema de tot plegat són els afortunats que han vist com els seus locals comercials han caigut en les mans d’una entitat bancària o d’una cadena comercial que aparentment no tenen cap problema per satisfer aquestes quantitats fora d’òrbita. Realitat que no té res a veure amb aquells nous que volen provar sort en la gestió de la seva pròpia empresa. Al final, tots hi perdem perquè l’oferta comercial acaba caient massa cops en mans de xinesos o paquistanesos que són juntament amb els abans esmentats els únics que poden fer front a aquests preus elevats. Evidentment que als propietaris d’aquests locals ja els està prou bé que sota casa seva hi hagi un basar xinès en comptes d’una botiga de cortines a càrrec d’un parell d’emprenedors locals. Després ens queixem, però a l’hora de la veritat el que val són els ingressos mensuals. La resta són teories que només s’han d’aplicar als altres i no pas als nostres casos.
Aquest és un dels punts febles del Vendrell com també passa en altres llocs similars, però aquí tenim uns costums que costen de superar tot i el pas del temps. Aquesta podria ser una forma d’activar el Vendrell i dotar la vila d’una oferta comercial com és mereix. Cada dia sigui menys justificable anar a altre municipi a realitzar les compres. Quan aquesta situació passi a la història és normal que aquests preus s’actualitzin. Ara per ara, posem una mica de seny i fem que tothom es pugui guanyar la vida, tant els propietaris que comptaran amb un ingrés addicionals com els nous emprenedors que tindran una oportunitat de temptejar el mercat noves aventures comercials. La resta, possibles compradors, també se’n veuran beneficiats. Entre tots farem país i vila. Aquest és un dels reptes que entre tots hem de superar per tirar el municipi endavant. Article publicat a l'Eixdiari a partir del dia 5 de maig de 2013