Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 24 de desembre del 2013

25 de desembre i no és Nadal





Fa tres mesos que les grans superfícies ja  vàren iniciar tota aquest campanya nadalenca per tenir-ho tot a punt pel dia 25 de desembre. Fart de tot aquest pròleg més que repetit enguany el dia de Nadal, el nostre protagonista s’aixecarà ben d’hora, ben d’hora per anar a fer uns quants quilòmetres per preparar alguna Sant Silvestre de la província. Tot seguit ho rematarem amb una bona xocolata amb xurros ben calenta per recuperar el que ha perdut.
En un dia en què el nostre personatge anònim vol gaudir de la jornada festiva s’apropa a un cinema per veure la sessió matinal que el portarà directament a l’hora de dinar. Crispetes i una beguda refrescant l’ajuden a digerir millor la trama de la darrera creació del Woody Allen, un xic espessa. No hi havia ningú més al cinema. Tot el personal d’aquell multicinema al servei del nostre protagonista d’avui. A qui se li acut anar a veure una pel·lícula el dia de Nadal? El proper pas és agafar el cotxe i anar a un lloc diferent per no caure a la rutina. Avui no trobaria gaires alternatives a caure embadalit d’una hamburguesa  proposta gens menyspreable d’una cadena mundial acompanyada d’unes patates i una beguda light. Un bon postre de gelat rematarà l’àpat central. El proper pas quan tothom està a casa amb els torrons i les neules el portarà  a donar un tomb per la platja. Totalment solitària amb una buidor preocupant quan veus ningú coincideix en espai i temps. Avui tot és força evident perquè els motius són prou conegudes. Ni els “top mantes” apareixen en a l’horitzó
Per la tarda i després d’una breu migdiada s’agafarà l’ordinador i començarà a buscar bitllets d’avió per a unes vacances merescudes a l’estiu. Avui és un bon dia perquè la xarxa estarà totalment lliure de cercadors de millors preus per fer realitats somnis a mig termini. Podrà aconseguir la seva fita o no, però passarà una estona distreta. Per la tarda passejarà solitari per aquells carrers i places cèntrics que durant els darrers dies previs era molt difícil proposar-se anar en contra el sentit de la majoria de vianants. Avui trobarà  ben buits i tranquils. Si coincideix amb algun bar algun lloc obert es prendrà una infusió. Tot seguit arribarà a casa. Traurà de la nevera la bossa d’amanida preparada i fàcilment es presentarà un primer plat. Anirà seguit per llom a la planxa.
En aquesta casa, no hi haurà cap garlanda de Nadal ni cap element que li recordi que és 25 de desembre. Tindrà el telèfon fix de casa despenjat, no sigui que algú s’equivoqui i el truqui per desitjar-li un bon Nadal. Tampoc no vol patir problemes innecessaris. Vetllarà perquè no li entri cap trucada tendenciosa pel mòbil.
Ja està fart del Nadal. Del dia que tothom ha de convidar  gent a casa o li toca anar a les cases d’algú. Del dia que s’han de posar els millors mantells i coberts a taula per compartir el millor àpat amb parents i amics més afortunats
Durant molts anys la família el convidava a compartir taula en aquesta data tan senyalada, però al cap d’un  temps es va afartar de fer-ho i cada any se li feia més costa amunt.
No regalarà res a ningú ni espera tampoc cap obsequi. Potser amb les rebaixes s’anima a fer un present als seus parents més propers, si realment necessiten alguna cosa. Ja no ens cal esmerçar temps i diners en coses innecessàries que al cap d’un temps poden acabar a la deixalleria en el millor dels casos.
El dia següent tampoc celebrarà Sant Esteve perquè evidentment manté una ferma coherència en la seva política festiva nadalenca.
El cap d’any el passarà dins el llit tapadet i sense pensar en res. No li cal celebrar la simbologia quan representa passa del 31 del 12 a l’1 del 1.. L’únic canvi de l’any rellevant  per ell coincideix amb el seu aniversari que tot i que no suposa cap novetat, però vist amb perspectiva va assimilant que al llarg del temps alguna cosa si que va canviant.
El nostre protagonista és modern i  actual. No ho fa per anar en contra corrent simplement perquè el dia 25 de desembre no té res a celebrar. Ja ho complir amb escreix amb tot el protocol familiar establert quan era petit. Anava copsantque la hipocresia i l’engany l’anaven dominant. Ara vol ser més que una persona íntegre i coherent. Tothom sembla que l’entengui, però pocs s’atreveixen a fer realitat una vida paral·lela sense caure en la temptació nadalenca.  Jo crec ha estat bo  mostrar el seu calendari per aquests dies quan sembla que tothom compleixi amb els ulls closos e que marquen les tradicions. Aprofitant l’avinentesa us desitjo un Bon Nadal a tothom per si de cas el celebreu sinó tranquils que demà ja serà 26. Article publicat al Diari del Baix Penedès, al Baix Penedès Diari i a l'EixDiari a partir del 20 de desember del 2013