Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 10 de desembre del 2013

Si posem segells a les cartes als Reis Mags



Enguany els reis mags, el pare Noel, i el caga tió han decidit muntar una empresa amb seu social a Andorra per evitar impostos i donar un servei més acurat. Si fins ara amb un tros de bastó, un plat de verdura o una carta n’hi havia prou, a partir d’ara s’hauran de pagar unes tarifes públiques per poder fer viable aquest servei social. Els bastons per donar cops al tronc de fusta es vendran en uns grans magatzems i només tindran validesa per un any. Només el podran utilitzar dues persones. Si es vol renovar la llicència pagant la meitat del seu cost podrà ampliar-ho un any més. Les cartes als reis d’orient també seran gestionades per empresa de missatgeria d’àmbit mundial. No cal dir que en el cas del pare Noel abans que visiti una llar se li haurà d’haver fet una transferència en euros a un número de compte de Lapònia. Aquestes són algunes de les mesures que han acordat els principals protagonistes d’aquestes setmanes al veure que ja no tenen subvencions de ningú i encara els hi resten per cobrar les dels dos anys passats. Feia temps que ho volien aplicar a nivell terrenal, però al final ho han hagut de fer sinó perillava seriosament l’apartat fantàstica d’aquests dies tan esperats.
Per altra banda, en el país on mai passa res i on tot és gratis s’ha decidit omplir tots els carrers i places de llums de Nadal que estiguin oberts tota la nit perquè mostrar que vivim en una esplendorosa època econòmica. Evidentment, serà possible que a les tres de la matinada puguis anar pel mig del teu poble amb els llums del vehicle apagats perquè les garlandes nadalenques supliran amb escreix les mancances lumíniques de la fosca nit.
Ara que el canvi climàtic ha fet els seus efectes i un pot menjar els torrons amb màniga curta en una terrassa a l’aire lliure s’ha decidit per unanimitat plantar una gran pista d’esquí al mig del poble on petits i grans puguin anar sobre dos pals ajudats per uns monitors d’una ong molt generosa que en tot moment vetllaran perquè tothom estigui ben satisfet. Per tal que petits i grans puguin gaudir d’aquestes festes com es mereixen també quedarà instal·lat un pessebre gegant amb totes les seves figures de mida natural perquè la gent es puguin fer fotografies i puguin gaudir d’aquest ambient tan nostrat.
Per un acord de les entitats públiques s’ha fet un fons comú perquè cada família comparteixi l’esperit bàsic del Nadal. A cada família es lliurarà una caixa de polvorons, tres caixes de torrons de diferents tipus. No hi pot faltar les “tres maries”: una de cava i una de vi negre i una de blanc. Això serà repartit pels respectius  presidents de les entitats públiques de la localitat fruit d’un conveni signat amb finançament europeu per la preservació de les tradicions històriques del municipi. No hi faltarà un xec d’euros per gastar en els comerços municipals i donar més vida als negocis de proximitat. Una part s’ha de destinar obligatòriament a comprar regals de reis..
Vist que la jerarquia  catòlica no passa pel seu millor moment, la parròquia ha decidit establir un preu econòmic de cinc euros per cada ofici tret de  la missa del gall que costarà el doble. En el cas que el client vulgui participar de l’eucaristia comunitària s’haurà d’aportar una mica més per poder sufragar l’adquisició de les sagrades formes.
Mentrestant als carrers, en aquests dies tan especials les zones blaves i els pàrquings municipals seran totalment gratuïts per a tots els usuaris.
Les campanades de cap d’any seran retransmeses per un canal privat i s’hauran d’abonar a una quantitat extraordinària aquests cinc minuts que canvien un any i més d’una manera d’entendre el món. El més car seran els retransmesos des de la porta del Sol de Madrid que també cobrarà entrada per a qui ho vulgui viure en viu al centre de la península ibèrica. Els tiquets seran venuts en un grans magatzems que s’acompanyaran d’una ampolla de cava i dos copes per servir. A partir d’aquí les entitats públiques facilitaran tot el que faci falta per entrar amb molt bon peu perquè l’economia va amb força i empenta cap endavant.
L’arribada dels reis es realitzaran només en pavellons privats i s’haurà d’abonar una quota per assistir-hi amb descomptes  familiars. Aquest és un breu retall social d’un situació aparentment irreal. Quan l’absurd és cada dia més comú a les nostres rutines  a vegades pots arribar a escenes com aquestes que ens són més properes del que sembla. Article publicat al Diari del Baix Penedès, BaixPenedèsDiari i a l'Eixdiari a partir del 4 de desembre del 2013