Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dissabte, 14 de maig del 2016

El Mercat del Vendrell

 Un gran encert que el concurs de Joves amb idees del Vendrell estigui dedicat al mercat municipal del Vendrell. Un equipament renovat a finals del passat segle, però que arrossega una història més que centenària. Aquest és un dels espais que més ha patit la crisis en els darrers anys i també ha estat víctima de l’obertura d’un seguit de grans superfícies arreu del municipi que han anat minvant les visites en aquest cèntric espai comercial vendrellenc. Abans de la seva reobertura modern ja havia sorgit el dilema sobre si es feia un nou mercat municipal més ampli i més ben ubicat per accedir  en cotxe amb una àmplia zona d’aparcament al seu voltant, però la cosa no va passar de projecte. Es va apostar per una versió moderna del model antic amb un edifici amb importants millores, però conservant el seu esperit i el seu espai a tocar a la via del tren i de l’estació d’autobusos.
Jo quan era petit venia alguns divendres amb els meus pares a comprar en les parades del mercat i no té res a veure el garbuix de gent de fa 30 anys amb l’actual. El volum ha baixat moltíssim i també el perfil general ha patit grans variacions. Abans venien molts homes i dones del pobles del voltant a fer la compra al mercat, una tradició heretada dels seus avantpassats, però poc a poc aquests clients han anat optant per altres propostes. També era força freqüent en alguns punts del calendari anual topar-se amb gent de segones residències que venia a comprar en aquest espai públic per omplir la nevera durant la seva estada temporal entre nosaltres.
Poc la poc les coses han anat canviant. Primer de tot, per la incorporació de la dona amb món del treball, però sobre tot per la greu competència dels supermercats a casa nostra que han anat teixint una àmplia i variada oferta amb uns preus i uns horaris difícil de competir. El mercat s’ha quedat allí obrint un parell o tres de tardes a la setmana, però molt lluny d’aquestes tendències de fer horaris a la japonesa que potser tampoc és la situació definitiva per salvar del tot aquest comerç multisectorial.
Hem de tenir en compte que la gent també ha optat per si pot comprar tot en un lloc no cal anar a dos. Per això les grans superfícies tenen una mica de tot i encara que l’oferta no sigui tan àmplia en varietat amb una visita setmanal pots tenir tots els elements de la casa i contents.
Un altre element que també ha canviat és que la gent potser ja no aposta tant com abans pel producte de primera qualitat. Avui en dia moltes coses es compren congelades i altres ben envasades, ja no cal pensar en què necessites per tenir la família contenta a taula. Et mires el mostrador i ja fas uns càlculs mentals per saber quan d’això i quan d’allò necessités. No cal anar gaire lluny del la pl. del mercat per comprar una gran varietat de productes amb importants descomptes i mitja hora de pàrquing gratuït que et permet una compra setmanal deixant el cotxe a la sortida  de l’establiment. La gent aposta per la part fàcil del camí i més en aquest segle XXI, on estem preparats per anar per autopista, llàstima que sigui de pagament per això no ens cansem de reclamar autovies per moure’s pel territori.
La solució al mercat del és complicada. S’han fet dues edicions de la Nit al mercat amb molt bona acollida per la gent, però encara falta més iniciatives perquè l’any és molt llarg.
Potser algun dia veurem el mercat obert els 7 dies a la setmana matí i tarda, segurament aquesta no és la solució perquè estem parlant de realitats ben diferents, però s’hauria de buscar un horari adaptat al de la majoria de compradors que han d’aprofitar les hores que no treballen per anar a comprar. El model del nostre mercat funcionava quan jo era petit, però ara s’hauria de buscar una nova proposta que respongués a les noves necessitats amb més varietat de productes. No cal que parlem d’una major unió entre els paradistes i un major us de les xarxes socials com si fos una unitat tot plegat de cara a l’exterior. Evidentment en el seu interior s’hauria de poder continuar  escollint entre els diferents venedors d’un mateix producte. A veure que diuen els joves en aquest concurs que pot donar molt de si.