Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 1 d’agost del 2018

Una festa major marcada per la situació política catalana

  
La Festa Major del Vendrell ja és història Des de dimecres passat fins el dissabte teníem una àmplia oferta d’actes i propostes per a petits i grans. La gran majoria estaven emmarcades dins el Vendrell històric que va des de la Carretera de Valls fins la Riera de la Bisbal, excepte l’esplanada del Botafoc, un lloc per conquerir i per posar uns llums que serveix de pàrquing gratuït entre el dia del Gos i la propera Santa Anna.
La festa major d’enguany no ha passat per alt la situació política peculiar que vivim al Vendrell i a tot Ctalunya, encara que a les passades eleccions del 21 de desembre va guanyar per àmplia majoria C’s, la part activa del Vendrell encara esta controlada majoritàriament per altres sectors oposats que aprofiten per donar a conèixer les seves reivindicacions. La jornada més clara va ser entre els Versots dels Diables i els castells dels Nens del Vendrell quan la plaça Vella per uns pocs minuts va mostrar el seu rebuig a tot allò que ens han vingut marcat arran del referèndum del 1r d’octubre.
En aquesta major s’han vist històries que han marcat l’esdeveniment. Només començar el gran argentí integrat Dani Utge que porta 18 anys al municipi va deixar anar un discurs afirmant sobre la tarima que la vila estava bruta i no va deixar de reivindicar la integració social, el treball social i tots aquests vendrells que també conviuen en aquest tros del mapa massa cops ignorats. Un pregó que a molts va sorprendre perquè no era ni el de jo i el Vendrell de fa uns pocs anys ni la poesia de l’any passat, però ja està bé que la cosa ha de ser molt variada i ens hem de quedar sempre en el copiar i enganxar que tant ha marcat aquest poble.
Una de les coses que em varen impressionar van ser la gernació que hi havia la nit de Sant Jaume a la Rambla per veure els Sirex i els Mustang. Es van esgotar les cadires i realment feia goig veia aquella munió de gent que no és fàcil de veure i més entre setmana. Realment va ser d’aquests concerts memorables que van obligar a més d’una  buscar on estava el Vendrell per veure a aquests mites dels anys 60 que encara donen canya i ja voldrien molts grups actuals d’aquí una dècada està tan frescs com ells.
Una de les coses interessants de la Festa Major és la línia d’autobusos que portava a algunes localitats de la comarca amb tres expedicions nocturnes. Una molt bona proposta per evitar accidents i que la gent de la comarca per un preu simbòlic també pugi venir a gaudir de la festa major. Hi havia diferents línies que no cobrien tots els pobles, però és un gran pas que fins ara no es donava. Espero que la cosa segueixi per aquest camí.
Una de les coses que no m’ha quadrat era el cartell de festa major, la veritat que podria estar molt bé per altres històries, una mica de caire religiós, però a la majoria de mortals no acabem d’entendre que darrera la cara de la santa s’hi amagués una programa de festa major.
Jo sóc de les persones que pensa que aquí al Vendrell un dels plats estrelles és la cercavila de foc que enguany va anar en versió super ràpida. El castell de foc com la dels darrers anys no és res de l’altre món. Potser que algun dia unifiquem les dues coses i li donem més importància a la cercavila de foc i deixem el castell de foc fora del programa. Ja sé que tenim un protocol que s’hauria d’haver debatut en un ple general per donar més caliu a aquest mecanisme polític municipal.
Doncs la Festa Major ja és història amb els seus administradors, els seus portants d’honor i els qui poden pujar al balcó per Santa Anna. Ara ja engeguem una nova edició d’aquest epicentre de les festes municipals, la dels barris ja fa unes setmanes que han passat on no hi ha tantes figures i personatges que sobresurtin de l’anonimat.

L’any que ve hi ha eleccions municipals, doncs suposo que encara que no haguem gaudit de la festa major, ja sabrem amb tot luxe de detalls qui ens vindrà a visitar per la festa major. Moltes felicitats a tots els administradors i persones que han fet possible aquesta festa major. No és gens fàcil perquè al Vendrell hi ha molts peatges per pagar quan es volen fer coses i no són fàcils de sortejar. Podeu estar orgullosos i et temps també us ha acompanyat i benvinguts els nous administradors que ja es poden posar a caminar per tenir-ho tot enllestit el proper any i a veure si anem canviant coses perquè les lleis s’han fet per trencar-les sinó tot seria molt avorrit, una mica si. Molta sort i inspiració. El tema de la cercavila de les majorets ja cansa una mica.