Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dissabte, 11 de març del 2017

Etapes democràtiques




Venim d’una dictadura i ens hem volgut endinsar en una presumpta democracia que a mesura que passen els anys vas descobrint que té més del periode d’on venim que a on volem anar.  Suposo que a mesura que passin els anys  anirem traient tota aquesta càrrega franquista que encara tenim en el nostre model social i polític .No  sabem quan trigarem, però algún dia podrem dir: Benvinguda democracia.
Abans de tot això ens han fet passar en una mena de partidocracia amb uns partits que no tenen res que envejar a la nostra criticada URSS, Cuba on els candidats s’escollien per majories gairebé absolutes quan hi havia algún tipus d’eleccions. Però si ho feien ells, nosaltres els tatxàvem de poc transparents i dictadors. Nosaltres hem fet i fem el mateix en els nostre territori en la majoria dels casos, però en una etapa prèvia: a l’hora d’escollir els candidats. A partir d’aquí doncs el poble vota la millor opció i les majories que s’obtenen acostumen a no ser gaire elevades. El problema de tot plegat és aquest: buscar que els partits siguin democràtics. Primer de tot, posar llistes obertes en totes les cites electorals. Ara ho fem al Senat que curiosament és la cámara de menys pes que tenim al sistema legislatiu. A partir d’aquí fer que tots els partits que es presentin tingui les mateixes oportunitats a l’hora de començar la campanya. Quin sentit té això que la publicitat dels mitjans públic ve donada pels resultats de les darreres eleccions? Això són mètodes que diuen molt poc de la nostra presumpta democracia.
Això ho estem aconseguint gràcies a què els partits privilegiats amb aquests mètodes en els darers anys a mesura que es van convocant eleccions va perdent pes dins els pastís. Llavors les noves formacions com volen trencar amb aquest llastre que ha servit perquè en aquest país, almenys fins ara estés tot lligat i ben lligat.
El dia que els partits siguin democràtics i deixin que la gent jove participi en política i guardin als Consells Comarcals o al senat tots aquests professionals de la política que durant dècades han estat al cap davant de pobles i ciutats les coses poden canviar. Ara per ara  mentre els les cares dels partits siguin les de sempre i aquests en total siguin quatre arregplegats i no hi hagi ningú que pugui plantar cara al líder intocable no farem res de bo.