Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 24 d’abril del 2019

Perfils tòpics vendrellencs


En el municipi del Vendrell trobem molts i variats perfils que configuren aquesta població d’uns 40.000 habitants entre empadronats i pisos ocupats ubicat entre el mar i la muntanya i entre Tarragona i Barcelona. A mig camí de tot arreu i aquesta ha estat sempre l’excusa perfecte perquè ens haguem de desplaçar amunt i avall del mapa.
En primer terme trobem els “Vendrellencs de tota la vida” ( VTV) un grup cada dia menys nombrós que són els que fa segles que remenen les cireres des de molts àmbits i que bàsicament viuen i conviuen fonamentalment entre la carretera de Valls i la Riera de la Bisbal. En aquest espai on es porten a terme les activitats bàsiques de festa major. Són persones molt actives que el dia de Santa Anna tenen feina per triar en quin grup cultural desfilaran i com ho aniran alternant. Aquests te’ls trobes majoritàriament en la immensa d’actes que es fan a la vila des de Pastorets fins a l’Embarcada,
Després d’aquests que tenen l’essència de la vila, estan els integrats que tot i que no formen part d’aquest club social selecte abans esmentat també comparteixen alguns dels trets del grup anterior. Tenen una cama dins i una fora i se saben moure. El seu radi d’acció  inclou tot el nucli del Vendrell, però preferiblement han optat per la zona del Tancat i el Puig Pèlag.
Després tenim la comunitat forana integrada per persones que han arribat aquí d’altres continents. Fins no fa gaire els marroquins eren els amos i senyors d’aquest col·lectiu, però en els darrers anys també han vingut molts de l’altra banda de l’Atlàntic per quedar-se en aquesta terra de ningú. Aquests grups viuen majoritàriament aliens a la resta del  municipi i gaudeixen dels seus esdeveniments, reunions i altres propostes que la majoria de cops passen totalment desapercebudes per la resta de veïns del municipi. Poden viure perfectament dins el seu món amb els seus comerços i punts de trobada sense gaire necessitat de sortir-ne. Són grups que no interessen gaire políticament perquè, molts encara no poden votar, llavors la  preocupació real per arreglar la seva situació és minsa i s’inclou en aquest àmbit global de la convivència global que és una mena placebo que no porta enlloc, només per fer algun titular en la premsa subvencionada amb anuncis. Aquests coneixen prou bé el municipi i totes les seves possibilitats i saben treure el màxim profit a la seva oferta.
Després tenim un altre sector molt important que són els que utilitzen el Vendrell com a ciutat dormitori. En alguns casos fins i tot encara estan empadronats en la seva ciutat d’origen, però tenen la vila com un campament base. Desconeixen moltes de les coses del Vendrell, perquè per una raó o altra el seu dia a dia fonamental el realitzen en altres municipis. Llavors que si falta una barra de pa o un pollastre per complementar el dinar de diumenge ho van a buscar a tocar de casa.  Molts d’aquests personatges acostumen a viure en alguna de les urbanitzacions que rodegen el nostre municipi i també pels mals anomenats barris marítims.
Altres col·lectius que hem de tenir en compte és el nombrós grups de professionals de la sanitat, ensenyament, justícia que treballen a casa nostra i estan en pisos de lloguer temporalment fent punts per optar a un altre lloc de treball més propers a casa seva. Hi ha un ampli ventall de joves de la Comunitat Valenciana que estan entre nosaltres esperant poder tornar a algun dels seus centres educatius.. Ser un territori enmig de tot arreu ens permet aquesta veïns temporal que es deixen veure pel municipi.
Aquesta són algunes de les tipologies que configuren aquest ampli crisol que configura el nucli del Vendrell.  A l’hora de votar a part dels “VTV” que no acostumen a fallar gaire davant les urnes, la resta de col·lectius a dret a votar també participen d’aquest acte democràtic en major i menor grau. Llavors és on trobem la sorpresa perquè fins llavors alguns d’aquests col·lectius han estat i són sistemàticament obviats de la política local del dia a dia. Aquests grups venen molts cops condicionats per la política global i es totalment residual que els divendres algunes formacions muntin la seva paradeta a la Rambla o reparteixin globus els dies de mercat. Són persones que potser ni coneixen qui els representarà al seu poble, però tenen uns colors i unes sigles molt clares. És molt difícil arribar fins aquest col·lectiu de gent. Aquesta és una petita aproximació al que tenim a casa nostra.