Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 30 d’octubre del 2019

Ple municipal explicat per a becaris


El passat dilluns l’Ajuntament del Vendrell va viure un dels plens més dilatats de la seva història recent. La cita era a les sis de la tarda i es va perllongar fins passada la una de la nit. Més de 7 hores de debat votacions amb una breu parada tècnica per anar a l’excusat. Fa unes poques setmanes ja vaig publicar un article sobre una de les situacions més extravagants que actualment estem vivint al Vendrell com és que tots ells presents a les sessions públiques en aquest orgue col·legiat hagin de passar un control d’identitat amb el Dni ala mà. Evident aquesta és una mesura de dissuasió, segons els polítics de la casa, per si algun terrorista se li acut en aquest horari fer alguna malifeta en aquesta sala de la plaça Vella.  Hem d’estar a l’aguait per si tenim alguna sorpresa que no estigui a l’agenda.
A banda d’aquesta part de ciència ficció hem d’anar a la realitat que afecta als nostres representants polítics. Aquest ple ordinari amb torn de precs i preguntes tenia 22 punts de l’ordre del dia,  un nombre una mica més alt del que és habitual. Els 10 primers eren principalment qüestions de tràmit burocràtic en aquesta legislatura fluïda que estem on ja hem viscut en quatre mesos més canvis de polítics que cap altra legislatura precedent. Tot seguit venia un dels clàssics com són les modificacions de crèdit. Un govern que planifica amb gran precisió i exactitud les seves finances és més del més normal que cada dos per tres estem fent canvis de partida per repartir les coses els diners en els cistells més adequats.
Tot seguit venia el tema estrella de la vetllada política, l’aprovació provisional de les ordenances fiscals. Una mica més de la brossa perquè els diners recaptats per aquest concepte estiguin més en sintonia amb la despesa real del servei. Tenint en compte que al meu poble, Albinyana, el rebut de les escombraries és quasi el doble que al Vendrell es poden entendre moltes coses. Fins ara anàvem de rebaixes i es recaptava menys que s’havia de pagar, però al final ja ho traiem d’alguna altra partida. Aquesta era una practica que es va portar a les primeres posicions d’ajuntaments endeutats d’Espanya. Després una mica més d’Ibi per quatre bancs que tenen uns quants pisos buits en la seva propietat seguint aquesta política de postureig que està marcant també aquesta legislatura.
Tot seguit ens endinsem en un punt que tracta dels dies festius del proper any. Una cosa ben senzilla que segueix el model de la passada legislatura. Ho centrem tot en la festa major i per la Fira del Pilar amb la Festa de la Hispanitat ja ho tenim arreglat, tampoc no ens calen més dies per una fira que està pendent d’una important reforma integral.
Abans de precs i preguntes que acostuma a ser la part més interessant el ple hi ha un seguit de mocions on cadascú vol mostrar la seva dialèctica o art davant del brau. Aquest punt és la substitució del programa Per què? de la televisió local que des de temps immemorials servia per conèixer una mica millor que amagava cada regidoria, però en aquesta legislatura ha caigut de la programació de l’empresa municipal de comunicació sense cap esquela ni anunci previ, sembla que fins i tot se n’hagin oblidat. Des del 2012 que tenim un bonic ROM aprovat on s’inclou anualment un debat sobre l’estat de la nació vendrellenca i que fins ara encara no ha tingut lloc, tot i que a la passada legislatura va estar ben a prop, però va caure de la programació política de la vila per una mala coordinació dels seus interlocutors.
En aquest ple hi havia 8 mocions amb temes on l’Ajuntament hi té poc o res a dir com el pla director de Sant Marçal – Can vies o la sentència del Tribunal Suprem sobre els presos polítics. Evidentment aquí al Vendrell hi ha qüestions  molt més importants que altres que ja està demostrat que en la majoria de casos la nostra postura és totalment obviada per la part que li correspon. No ens fan ni cas en l’ampliació del pàrquing de l’hospital del Vendrell que tenim a tocar i que ja ha passat un parell o tres de vegades amb una reacció nul·la per part dels seus responsables. Aquest ple en un parell d’hores com a molt es podria haver liquidat i no cal esperar tants minuts per decidir coses que quedaran en paper mullat. Hi ha temes que si que tenen competència municipal, però que evidentment no són tractats no sigui que ens mullem i abandonem aquesta política de quedar bé amb tothom. Es pot parlar sobre el futur del mercat del divendres amb les obres del Dr. Robert, a quina hora obrim i tanquem l’enllumenat públic per evitar que durant un quart d’hora la vila quedi a les fosques, quines són les voreres i els carrers que necessiten una actuació més immediata? què hi posem darrera l’església en el lloc on hi havia el plataner? com podem potenciar el reciclatges a la vila que no sigui la pujada de la taxa lineal, on aparcaran la gent que anirà al CAP del Botafoc? què fer amb la situació dels pisos ocupats i dels comptadors socials? Com millorem la xarxa d’enllumenat públic d’algunes zones de les platges que amb quatre gotes ja no funciona? En aquest darrer ple va tenir el seu moment de glòria quan es va debatre una moció presentada pel grup Junts pel Vendrell que afirma textualment “per garantir la qualitat de l’aire que respirem i protegir la salut de les persones i el medi ambient” i tot seguit toques a terra a veure si ja has sortit disparat cap a l’espai sideral .