Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dijous, 23 d’agost del 2007

Viu l'estiu entre Llorenç i l'Arboç

Les persones que vivim i ens movem habitualment dins els límits d’aquesta comarca ja tenim marcat un calendari de propostes festives. La primera cita és a mitjans de juny amb la Festa de Foc i Rock de Llorenç del Penedès i va seguint setmana a setmana fins tocar el quart diumenge d’agost amb la Festa Major de l’Arboç. Si em permeteu una llicència territorial he de reconèixer que molts ho fem a Vilafranca del Penedès amb la seva Festa Major en honor a Sant Fèlix. És com una mena de ruta, més aviat nocturna, on som molts els que ens trobem i a mesura que el programa va avançant ens anem emplaçant per a la propera cita. La majoria de gent coneixem prou bé els secrets d’aquesta agenda estiuenca que s’ha anat elaborant amb el pas dels anys. En canvi els nouvinguts, l’han d’anar confeccionant la van confeccionant amb la informació que apareix als diaris o altres mitjans de comunicació o amb el boca orella tan fructífer a la comarca.
Ja hem passat la Festa Major de Calafell i el Vendrell, Llorenç, la Bisbal, Cunit i ara només ens queda esperar la festa major de l’Arboç que dins la comarca acostuma a posar punt i final a aquestes trobades festamajorenques. Després ve la verema, els estudis, la feina i fins la Fira encara podem trobar alguna oferta que val la pena. De cara a l’hivern, torna la rutina. S’han acabat les trobades de poble en poble mentre prens una cervesa tot escoltant algun grup més o menys del teu gust.
Aquest calendari també inclou altres municipis de les comarques limítrofes i que es troben dins Vegueria Penedesenca que alguns reclamen. Aquest demarcació geogràfica en l’àmbit festiu ja fa temps que funciona amb un ampli coneixement dels seus habitants. Ara només falta que els principals líders polítics realment hi creguin i apostin per ella d’una forma definitiva.
Val a dir que cada any millora el nivell dels grups en la majoria dels casos com és el cas del Vendrell, Calafell i l’Arboç. Aquest darrer ens te acostumats a apostar per estils de música menys clàssics dins aquesta amplia oferta estiuenca. Un motiu que també el fa més temptador. Només cal veure els excel·lents resultats dels darrers anys i enguany també aposten fort i segur que, si el temps no ho impedeix, gaudiran d’un gran èxit de públic.
Nosaltres no som la generació que cerca les grans orquestres amb peces de tota la vida. Som dels que apostem per grups de la comarca i altres formacions que fan versions com els De Noche i els Strenos. Aquest darrer grup va fer un concert memorable al Vendrell amb motiu de la passada festa major. Però també tenim altres propostes que ens semblen prou interessants i que intentem que no s’ens escapin de la nostra programació. Són cites obligades la sindriada de Llorenç del Penedès, els Castells de la Bisbal i de l’Arboç i el correfoc del Vendrell. Encara que la cursa d’Ornis de Bellvei tingui més adeptes encara no figura en aquest circuit estiuenc que molts utilitzem per planejar els nostres dies d’estiu durant aquests tres mesos farcits de propostes.
Per desconnectar una mica de tot això tenim la platja de Calafell i cada dia més la de Coma-ruga que s’han convertit en llocs ideals per passar una bona estona passejant i mirant botigues.
Els polítics comarcals no són capaços de dissenyar un programa de festes a nivell comarcal això provoca que algun cop algunes propostes coincideixen. Davant aquesta mancança hem de ser els usuaris els que escollim segons les nostres preferències. Si el Consell Comarcal un dia és planteja un mapa de festes comarcals amb les principals cites crec que tindria una molt bona acollida pels 90.000 veïns que hi estem empadronats i pels gairebé 200.000 que tenim a l’estiu. Nosaltres ja sabem per on anar, però potser altres que no coneixen els secrets que amaga aquesta comarca es perden algun esdeveniment del seu gust per una simple falta d’informació.
Esperem que en els propers anys millori tot aquest circuit i s’intenti que totes les propostes hi tinguin cabuda evitant coincidir dos cartells destinats a un públic similar pel bé de tothom.
Ha estat un gran any, com he dit, on la gratuïtat és inqüestionable i els gots retornables els grans trofeus que et permeten recordar al final de la temporada quin són els llocs que has visitat en aquests mesos de més calor.
Aviat torna la rutina, però mentrestant s’haurà d’anar aprofitant les cites puntuals que vagin apareixen al llarg d’aquesta vegueria que festivament sempre ha existit per tots els que ens movem en aquests ambients .
Altres persones ja parlaran de música clàssica, orquestres i altres rutes paral·lels, però aquesta és la que més m’identifica i la que conec. Espero seguir-la durant uns anys i esperant a les noves propostes que després de Setmana Santa ja és comencen a desgranar de mica
de mica.

Publicat el 17 d'agost de 2007 al Diari del Baix Penedès