Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 25 d’abril del 2008

L'Ajuntament ballarà al costat o es plantarà al davant?

La notícia estrella de l’actualitat de la setmana passada era l’adquisició del complex lúdic de les Mates del Vendrell per un grup holandès. En el comunicat redactat en anglès emès pels nous propietaris deixen clar que volen convertir la zona en un espai comercial. A partir d’aquí, comencen les interpretacions més o menys agosarades. Sembla ser a falta de noves informacions que la intenció dels nous responsables no passa precisament per reobrir les discoteques i els bars musicals existents a l’hora que aquest fet podria servir d’embranzida als pocs que encara estan en funcionament.
Segons aquesta primera impressió i seguint les meves fonts periodístiques, la cosa apunta més aviat a la instal·lació d’algunes franquícies comercials prou conegudes com una cadena de menjar ràpid i alguna cosa força mediàtica per vestir l’esquelet. No per moure’l com insisteix que vol el consistori. L’Ajuntament està amatent a veure com evoluciona la cosa. Segons apunta el seu màxim responsable, Benet Jané es “posaran al davant” si aquesta cadena europea opta per omplir els locals on hi havia els bars amb unes quantes botigues de marca per ampliar l’oferta de la vila en roba i complements En canvi es “posaran al costat” si aposta finalment per un combinat de decibels copes per aquests llocs afilerats de la seva part més elevada.
La discoteca i els bars ja van funcionar durant uns anys, però la manca de clientela va provocar el seu tancament per inanició. Les causes no cal que les analitzem aquí. Els nous ho tornaran a intentar amb una oferta millorada i renovada? Tot això és qüestió de provar-ho, però la tradició vendrellenca no és molt optimista en aquests reptes que no acostumen a fer història. Ja veurem com acaba la pel·lícula. De moment sembla ser que la cosa ens depararà nous capítols amb emocions i incerteses garantides. Ara només falta veure si seran del nostre grat o de l’interès dels nous propietaris o arribarem a una entesa tots plegats pel bé de tots els elements que intervenen: propietaris, ajuntament, clients i altres comerciants. Tot això ho veurem en proper capítols.
Els comerciants del Vendrell també estan a l’aguait de com evoluciona la cosa. Si recuperen un lloc perquè els seus fills puguin anar a la discoteca o per anar de festa amb els amics perfecte. ¿Què dirà el comerç tradicional del centre de la vila si les Matas s’omple amb botigues tipus Mango, Zara H&M, C&A i similars? Una cosa és que aquestes cadenes es van espargint dins el teixit urbà com alguna ja ho comença a fer i una altra és que es plantin en un lloc aïllat del Vendrell. Encara que estigui a poca distància. Són dos aspectes a tenir en compte i molt importants per les diferències que a priori hi podem trobar. El Vendrell creix, la comarca creix. La comarca s’aproxima a 100.000 habitants i sense compta amb la repercussió que tindran d’aquí poc les famoses ARE (Àrees Residencials Estratègiques) del Vendrell, Calafell i Santa Oliva. De moment, Les Matas és el poc que tenim. A Calafell una mica més, però no gaire. Si algú apostes per un altre espai lúdic i comercial crec que també tindria moltes oportunitats de tirar endavant. Som gent. Això es tradueix en clients potencials. El que realment falta a la comarca és oferta àmplia i variada, però això quan apareix miraculosament alguna iniciativa la mimem com el fill petit. El que ha passat un cop més és que els nostres presumptes salvadors hagin hagut de venir d’una part d’on abans hi tenim un tros dels nostre gran imperi i enviar un comunicat en anglès. Crec que en la globalització, però penso que aquí també falta una mica d’esperit emprenedor entre tots plegats. Una mica com l’EINA, però a gran escala. Seguirem parlant del tema.
Publicat al Diari del Baix Penedès el 18 d'abril del 2008