Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 19 de desembre del 2008

La Borsa de treball de l'Ajuntament de Calafell

L’Ajuntament de Calafell ha tingut una excel·lent iniciativa que s’ha vist crescuda pels temps que corren. La gran decisió del consistori és crear una borsa de treball per treballar en aquesta administració pública. La proposta es pot veure ben clarament en el BOP de la província de Tarragona del dia 26 de novembre passat. Entre els candidats professionals que hi poden aspirar hi ha subalterns, brigades d’oficis i fins i tot treballadors i educadors socials. A l’anunci del diari oficial s’inclou una mena d’instància que s’ha de presentar al consistori amb el currículum i altres dades pertinents per poder participar en aquesta iniciativa. Tampoc hi falten la baremació dels punts per valorar l’experiència dels candidats per accedir a les places vacancts del consistori. Jo no sé la voluntat real d’aquest anunci. Potser ens trobem amb proposta amb voluntat ferma per configurar una borsa de treball d’on anar seleccionant el personal que vagin entrant a treballar pel consistori o en alguna de les seves empreses municipals. Aquest municipi tampoc es vol mantenir al marge de les noves fórmules de contractació de l’administració pública i fa unes setmanes a la premsa sortia la voluntat de crear una mena de brigada municipal multifuncions per cobrir les necessitats del municipi. A hores d’ara a ningú se li escapa que aquest és un mètode legal i fàcil per contractar treballadors amb unes pitjors condicions laborals que els que treballen directament pel consistori. A l’Ajuntament tracta al personal adscrit com si fos una empresa normal sense les cada dia més minses avantatges que gaudeix el personal al servei de les administracions públiques. També potser que aquesta iniciativa de la borsa de treball que sigui un mecanisme dirigit a la galeria i que només serveix per quedar bé davant l’opinió pública perquè sembli que es fa alguna cosa . Ho desconec totalment i només apunto les dues opcions on cadascú trií la que més l’interessi.
Si fins fa uns pocs anys treballar a l’administració pública era un cosa que no gaudia de gaire prestigi. A mesura que passen els anys és totalment la seva vàlua s’ha anat incrementant constantment. Allí pots trobar una cosa que avui en dia és bàsica, si et toca plantejar seriosament el teu futur amb uns mínims de seguretat. Aquest característica va unida a una estabilitat professional. En teoria, com passa en la resta hi ha possibilitat de promocions internes. Un fet que ja depèn de molts factors i precisament la vàlua i la professionalitat no sempre són els més importants perquè els efectes col·laterals de la mala praxis política està fent molt de mal als ajuntaments. Les entitats públiques són éssers animats que necessiten factors com motivació, organització, professionalitat, innovació objectius clars i altres elements que cada dia són més necessaris per tirar la maquinària endavant. Massa persones es pensen encara que aquesta mena d’entitats són com unes màquines mecàniques amb un moviment i un objectiu predifinit que sempre es mostra inalterable i estanc.
M’ha sobtat aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Calafell com a persona que treballa en un ajuntament i com a representant sindical he trobat molt adient que amb uns criteris objectius clars es creessin aquesta mena de borses de treball perquè tothom tingues les mateixes oportunitats de poder treballar en un lloc semblant com passa en molts altres llocs de l’administració: des dels Mossos d’Esquadra, fins als mestres passant per metges i altres serveis públics que ja fa anys que utilitzen mètodes més o menys objectius que t’agraden o no, però són ser prou clars i evidents per tothom.
També hem de tenir en compte l’espai físic on es treballa. Poques vegades es escoltat que els polítics anomenin es plantegin una ampliació o millora dels edificis públics. Doncs és una cosa que convé i ja fa anys que és una de les peces de l’engranatge que no acaba de funcionar. Es van posant diferents pegats provisionals que al final es tornen en definitives, però la cosa no passa d’aquí. Quan és fa alguna cosa abans que s’inauguri potser ja ha quedat obsolet. No hi ha ningú a la comarca que digui clarament fem un edifici de l’ajuntament nou on hi hagi tots els serveis i la gent deixi de fer turisme pel poble amb una instància a la mà o buscant on hi ha un departament o una persona que porti una cosa.
El que passa realment és que les eleccions són cada quatre anys i encara que mani el mateix govern la gent és ben diferent. Llavors la cosa sempre resulta més interessant electoralment fer grans piscolabis a tort i a dret que no pas fer una inversió en un edifici públic. Els vots és el que importa. Aquest és el joc de la democràcia que perverteix aquesta situació real. Confio en la iniciativa de Calafell i espero que altres entitats públiques segueixin el seu exemple.
Article publicat el 19 de desembre al Diari del Baix Penedès