Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dissabte, 16 de gener del 2016

Els Pastorets, un punt de trobada cultural



Una de les entitats més importants del Vendrell i comarca són els Pastorets del Vendrell que deuen rondar al voltant del miler de socis tot i que la crisis i els moviments independentistes d’algunes seccions han fet minvar el nombre d’abonats en els darrers anys.
Com molt bé anuncien en la seva promoció tot l’any participen en les diferents propostes culturals que es realitzen a la vila. Des de la seva raó de ser al mes de gener, fins a la festa de la bicicleta i carnaval entre d’altres. Una associació amb moltes seccions que conserva una quota més que assequible que et permet participar en els seus actes variats: des d’anar a caminar un diumenge al matí per la comarca, fins anar a teatre a Barcelona o desfilar ben guarnit en la processó del silenci.
Una dels camins  simbòlics per entrar en aquesta mena de club no declarat dels VTV ( vendrellencs de tota la vida) és haver fet de Nen Jesús en aquest espectacle que ara compleix mig segle. Les altres vies són ser entrevistat en el programa televisiu de  la Factoria del popular Llorenç Avinyó. L’altre camí és formar part del club d’organitzadors de la Festa Major del municipi. Tres camins que et permeten entrar en una mena de lobby no reconegut més enllà de la Riera de la Bisbal, però amb molts punts en comú que tots coneixem prou bé.
Els Pastorets del Vendrell és una mica com un club social, un punt de trobada de moltes persones amb una inquietuds similars o simplement que estan disposats a compartir altres aventures o propòsits. Evidentment és un espai obert a tothom per on passa molta gent en un moment o altre de la seva vida, però hi ha un nucli prou important que s’hi ha quedat i constitueixen l’estructura bàsica d’aquesta entitat. La resta de membres participen en alguna de les seves activitats o són molt actius durant un temps.  Després com marca l’evolució, toquen el dos o paguen la quota com un acte de fe, però generalment guarden un bon record d’aquesta etapa.
Si aquest any que fem 30 anys de l’Escola de Música del Vendrell i evidentment aquesta ha estat la pedrera de molts artistes del pentagrama, els Pastorets entre altres coses ha estat una autèntica escola de teatre. Moltes de les persones que comparteixen aquesta passió han passat per aquesta recreació teatral i amb final feliç del naixement de Jesús.
Aquesta és una entitat que com he dit abans està oberta a tothom, però que curiosament en els principals papers moltes vegades han aparegut les mateixes cares. Li ha mancat una clara renovació, però si aquesta ha estat la voluntat de la massa social, doncs per alguna cosa serà, oi que sí?. Això potser ha estat la clau que alguns dels seus socis hagin tocat el dos per muntar la seva pròpia aventura solitària Potser si s’hagués fet aquest procés d’actualització, avui en dia tindria l’empenta i l’energia dels Nens del Vendrell que tenen molt clar que aquest procés s’ha de fer per albirar noves fites castelleres.
Una de les coses bones dels Pastorets és que sempre han ajudat a altres entitats o amics sempre que han necessitat alguna cosa. Han donat un cop de mà a molts altres projectes gràcies a la seva experiència i material que guarden fruit del seu mig segle de vida.
Els Pastorets és una mena de Vendrell en petit, tot i semblar apuntar a una ideologia concreta, s’hi pot trobar de tot una mica i el tracte i el respecte fan possible aquesta convivència.  Hi ha elements com el calendari dels Pastorets que es pot trobar en moltes llars del municipi i en moltes empreses que el tenen sobre la taula com un clar símbol de fidelitat a una entitat que fa mig segle va començar fent Pastorets i avui fa una mica de tot al llarg de l’any. Un punt de trobada d’on han sortit un munt d’iniciatives claus per entendre la història recent del Vendrell a cavall entre aquests dos segles.
Esperem que els Pastorets tingui molts anys de vida a casa nostra i que segueixin venint autobusos d’arreu de Catalunya per veure una de les aportacions populars més rellevants del Vendrell a la cultura i a les tradicions.  La gràcia és que conservi aquest punt de trobada per moltes persones. Un bon lloc per a aquelles persones que vulguin participar en la vida cultural de la vila. Com es diu avui en dia és vulguin integrar en seu teixit associatiu d’una manera assequible i oberta a tothom. Una gran feina,  molts cops de formigueta que els ha fet arribar fins aquí, convertint un esdeveniment puntual en la base d’una àmplia sòlida oferta anual.