Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dissabte, 30 de gener del 2016

Pocs i cinemes massa comercials


Vilanova i la Geltrú s’ha quedat sense cinema. L’històric cinema Bosch de la Rambla fa uns mesos que va tancar definitivament les seves portes. Abans ja ho havien fet els Lauren que estaven una mica apartats dels nuclis de població important. Vilafranca conserva dues sales amb una programació bàsica. Sitges, Calafell i el Vendrell en aquest aspecte són un xic més afortunats.
No fa gaires anys tots els pobles gaudien d’una sala de cinema amb sessió de diumenge a la tarda, poc a poc van anar desapareixent en favor de les multisales que s’instal·laven a les ciutats principals amb una variada i àmplia oferta de programació. L’elevat preu de les entrades mercès a un 21 % d’IVA i la pirateria han posat en perill aquests temples pels amants del cinema. Les dues multisales que tenim al Penedès com són la de Calafell i el Vendrell acostumen a coincidir en la seva oferta cinematogràfica. Aposten per les cintes més taquilleres del mercat. Els que per desgràcia no sempre som fidels als grans productes mediàtics com  Star Wars,  8 apellidos catalanes, els Jocs de la fam, estem destinats a anar a Tarragona o a Barcelona a veure una proposta que ens pugui interessar. Evidentment hem de tenir a l’abast propostes comercials per omplir els cinemes perquè en el fons han de ser rendibles, però tenir un parell de sales en aquest territori per encabir propostes no tan taquilleres crec que no seria pas cap desencert.
Una de les virtuts del Penedès és que estem al bell mig de dues conurbacions urbanes, però això no vol dir en cap moment que ens haguem de passar la vida amunt i avall per gaudir de les principals ofertes culturals.  Hi ha iniciatives culturals que les podem tenir ben properes com és el cinema. Només falta  un petit canvi de rumb dels responsables perquè tots en sortim beneficiats, una mica més de varietat.