Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 23 de maig del 2008

Un parell de qüestions de la Festa de Moros i Cristians de Lleida

La darrera edició de la Festa de Moros i Cristians de Lleida per capricis del calendari ha tingut l’oportunitat d’independitzar-se dels actes centrals de la festa major. Fa uns cinc o sis anys es van donar les mateixes circumstàncies temporals. El fet es fonamenta quan Sant Anastasi cau en diumenge. La solució va passar per fixar la festa de Moros i Cristians en el dilluns següent al dia del patró. Un fet que va comportar algun problema a l’hora d’anar a contractar les bandes de música perquè els seus intèrprets ho tenen com una activitat més de lleure. S’han de guanyar les garrofes en altres professions que acostumen a considerar el dilluns com a dia feiner.
Trobo molt encertat el fet que l’acte central de l’Associació de Moros i Cristians, i potser la seva raó de ser principal, tingui el seu protagonisme fora dels actes centrals de la Festa Major de maig. Si recordem una mica el mateix va succeir amb l’Aplec del Cargol que en un principi va tenir el mateix marc. Avui en dia, a ningú se li acudiria posar-ho dins els actes dedicats al Sant Patró. Esperem que aquesta oportunitat servida per aquest any de traspàs esdevingui una bona ocasió per replantejar-se seriosament l’ubicació d’aquesta festa dins el mes de maig o un altre mes. Sense oblidar la possibilitat d’ampliar aquesta festa, única al Principat, amb actes i activitats paral·leles com un mercat medieval o altres propostes relacionades amb aquest període de la nostra història.
Abans d’acabar voldria apuntar una petita millora en la batalla final dalt al Castell. No aniria gens malament que abans de la batalla o en la premsa del dia o vigília es repartís als lectors un petit guió per entendre millor aquest acte que clou la jornada festiva de Moros i Cristians. Un espectacle que cada any presenta uns trets característics propis que molts cops s’escapen dels espectadors que omplim amb més o menys amplitud la plaça de la Sardana. Amb aquesta iniciativa, l’acció que es desenvolupa en aquest escenari singular seria molt més entenedor per a tots plegats i podria servir de guia pels telespectadors que ho veuen des de la seves llars.
Un any més felicitats per fer realitat una nova edició de la festa. Només volia apuntar aquestes dues propostes que crec que servirien per potenciar una mica més aquesta festa tan arrelada a casa nostra. Moltes gràcies.

Publicat al Segre el dia 23 de maig de 2008