Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 31 d’octubre del 2012

Una eina de comunicació profitosa per tots

 
És una gran sort poder participar en aquest nou projecte periodístic que tot just veu la llum en aquesta tardor del 2012 a l’ombra d’una situació social i econòmica molt preocupant. Vaig iniciar, l’any 1996, les meves passes al 3devuit dins una secció de l’Institut d’Estudis Penedesencs parlant de poblaments Íbers al Baix Penedès. En el mateix any ja vaig començar a col·laborar amb el Diari del Baix Penedès encarregant-me la secció “Les notícies dels nostres avantpassats” on rellegia la premsa local i comarcal del Baix Penedès. Una experiència molt recomanable per a tothom. A partir d’aquí, un dia que estàvem a punt de tancar l’edició d’aquest diari i no hi havia cap article d’opinió em van encarregar omplir aquest buit. Ja no me’n recordo de què anava, però aquí va començar el meu granet de sorra per aquest món de la comunicació i el periodisme, en especial en la secció d’opinió. Jo crec que les cartes dels lectors, les esqueles i la contraportada són de les seccions més llegides i comentaris d’un mitjà. Avui en dia amb les xarxes socials vivim una actualitat informativa que el que és actualitat al migdia  a l’hora d’anar a sopar ja només mereix un breu comentari o ha variat totalment.
Fa uns anys el repte era aconseguir informació sobre un tema. Llavors anàvem a la biblioteca a cercar entre les grans enciclopèdies i llibres especialitzats en allò que ens tocava cercar. Ara la nostra tasca consisteix en interpretar i entendre allò que ens volen dir. Triar el gra de la palla o almenys saber si et volen vendre palla a preu de gra. Les institucions públiques i privades  maquillen amb  o menys gràcia i estil aquella informació que passa per les seves mans, destacant el que els interessa i suprimint allò que els pot resultar molest. Força lectors encara que si féssim una enquesta potser la majoria ens diria que es passa el dia enganxats als reportatges de la 2 o el 33 segurament els veuríem que els motiven són les notícies  amb una mica de pebre espargit per sobre.
Trobar notícies sobre una gran ciutat és molt fàcil, però en el cas d’un municipi d’una comarca a no sé que aparegui en forma de notícia mediàtica la cosa és complica força. Hem de recórrer a les xarxes a veure si hi ha sort. En aquest món virtual sinó tens uns punts fiables pots caure en tendències perilloses.
Per tot això i per molt més que tots vosaltres lectors hi podeu anar afegint vull desitjar molta sort per aquest nou mitjà que avui dia 31 d’octubre surt a la llum. Una data molt especial en què la Castanyera i Halloween defensen la seva parcel·la de protagonisme en els diferents sectors socials. Li hem de donar la darrera paraula al ciutadà perquè ell pugui triar qui troba més proper. Si continua amb el més nostrat o aposta per costums recentment incorporades a la nostra tradició. Una tasca similar tenim amb aquest nadó en la seva vida. Doncs entre tots hem de treballar perquè l’Eixdiari ens ajudi a conèixer i  esbrinar quina realitat s’adapta més   a la nostra manera de ser. Tots nosaltres som una part d’aquest gran projecte.  L’hem de fer gran perquè tingui molts serveis i informació. En ell podem trobar on fan aquesta o aquella pel·lícula, buscar feina  o per apropar-nos amb certa objectivitat a un conflicte social o polític de la comarca. Ell ha de ser la nostra eina ràpida, variada i eficient per conèixer el nostra entorn més proper. Molta sort i endavant amb aquesta realitat virtual  que aplega les tres comarques penedesenques que en el món del periodisme a partir d’ara ens trobarem més unides que mai en benefici de tots. L’hem de fer nostre perquè tots en traurem profit. Article publicat a l'EixDiari el dia 31/10/2012