Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dijous, 28 d’octubre del 2021

El Vendrell, en pilot automàtic



En els propers mesos tot apunta a què el Vendrell marcarà una nova singladura en el camí de la història amb el pilot automàtic. L’alcalde funcionari li toca realitzar unes pràctiques de la seva vida professional per consolidar la seva plaça. Evidentment aquestes hores es portaran a terme durant l’àmbit de l’horari escolar normal. A partir d’aquí tindrem un batlle en horari de tardes, nits i de camps de setmanes i dies festius. Aquest serà el nostre present en els propers mesos. Aquest no és pas problema, al darrera tenim 10 regidors disposats, la gran majoria amb dedicació exclusiva, per tirar el municipi endavant per fer front als reptes de present i de futur. Aquesta nova fornada que aspira a ser l’hereva dels dinosaures del Vendrell que han remenat les cireres de la vila des de que va Franco va traspassar. Ara tenim aquesta nova generació de polítics en què molta gent tenia dipositada la seva esperança per fer una vila diferent, però amb el pas d’aquests primers anys s’ha vist que amb unes dècades menys fan servir la mateixa política que els seus protectors perquè continuen practicant aquesta tàctica consolidada d’escombrar endavant i confondre la majoria absoluta al consistori amb la raó i la voluntat popular.

El Vendrell, per la seva situació actual necessita una persona que tiri del carro en tot moment. Aquesta paper en principi li toca a l’alcalde, però pel que jo he vist, no sempre ho fa ell. Algun cop altres polítics de l’equip guanyador s’encarrega de portar a terme aquesta missió durant tot el mandat. A vegades ho fa algun funcionari o càrrec de confiança afí al color polític que dirigeix el consistori, però algú ho ha de fer. Actualment al Vendrell és bàsic que es faci aquest paper i sembla que aquesta legislatura ho porta a cap l’alcalde i alguns dels regidors més propers que són el nucli dur de l’equip de govern. Altres regidors realitzen tasques paral·leles i es dediquen al seu àmbit i poca cosa més.

Aquest és un de les vegades que hi ha una clara majoria en un mateix equip de govern i pensem que les dues forces que han pactat amb els optimismes amb el pas dels mesos s’han diluït com el sucre dins el cafè  dels optimistes. Han perdut totalment la identitat. Una formació que seguint com li va en altres contrades del país no veig que tingui molt de futur en aquest consistori almenys que els seus membres passin a una altra formació o ja directament s’integrin en els seguidors de Salvador Illa. L’altra formació s’ha convertit en un projecte personal i poca cosa més. Després de tot això molt difícilment podrà tornar a liderar una proposta veïnal semblant.

Per tant tenim 11 polítics per tirar endavant el projecte d’aquesta legislatura. Aquí al Vendrell excepte uns casos molt peculiars, els regidors han passat a un segon o tercer terme, i fins i tot alguns han hivernat durant quatre anys. Hi hagut legislatures que l’alcalde estava omnipresent a tots els actes que es feien i es desfeien. Actualment apareix molts cops, però altres vegades apareix el regidor com a màxim exponent polític d’aquell àmbit. Evidentment quan la notícia es positiva i afecta molta gent allí està el batlle, però per coses no tan optimistes,  o de tràmit es permet el luxe de no anar-hi. Això també és estratègia política com qualsevol altra.

Crec que s’ha de donar veu i imatge a la resta de regidors perquè tot sembli una mica més equilibrat. Quan apareix sempre l’alcalde et recorda aquests països amb manca de democràcia on et trobes el líder popular a totes les cantonades del país com a salvador de la pàtria. Tot això ja ho tenim superat i produeix una mica de saturació fins que el pots arribar a avorrir. Jo crec que si un ajuntament no tingues polítics i tot funciones amb una mena de protocols que garanteixin la igualtat d’oportunitats, coherència, sense vicis adquirits i males practiques funcionaria molt millor que alguns que tenim actualment, sense cap mena de dubte.