Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

divendres, 29 d’agost del 2008

Com viure més intensament la Festa Major?

La calor intensa ja fa dies que ha deixat d’escalfar-nos les neurones. Aquest no ha estat ni molt menys el que poden considerar com un estiu càlid. No han faltat unes temperatures elevades, però no s’han mantingut gaire en els nostres termòmetres. La veritat que ha estat un estiu força amable i durant pocs dies hem hagut de recórrer a altres alternatives que superin la fresqueta de finestres obertes per on circula lliurement la marinada tan estimada. Tampoc, de moment, hem hagut de suportar cap incendi a la nostra comarca. Les darrers pluges ho han evitat o potser que entre tots plegats ja som una mica més conscients i ja sabem que al bosc no es juga amb foc.
Una de les característiques d’aquest estiu a part de l’incompliment de l’Estatut pels nostres representants polítics han estat els 200 euros que han arribat miraculosament a moltes nòmines del mes de juny. Tot i que la promesa electoral en un bon principi pintava molt positivament per tothom, després va resultar que hi havia molta lletra petita. Les persones amb unes retribucions inferiors s’havien d’oblidar d’aquest petit regal a compte de la declaració de renda de l’any que ve. Jo t’ho dono ara, però pensa que l’any que ve ja no ho tindràs. Però bé. Acostumats a la política de l’hipoteca i del préstec això ens ha anat perfecte per pagar un tros de les nostre vacances o almenys per desconnectar una mica de la realitat de cada dia. L’any que ve ves a saber on serem.
Aquest any hem donat al Vendrell una Festa Major amb un nivell molt elevat que costarà de superar i si pinten vaques flaques encara costarà més. Encara que el fet d donar tanta importància a un concert puntual com el de Mago de Oz va punxar una mica, perquè precisament aquest no va ser ni de bon tros el millor concert en honor a Santa Anna. Si que va ser el més multitudinari, però jo vaig trobar molt millor els Despistaos i els Obrint pas que s’ho van suar fins la darrera nota, encara que no tenien el renom d’aquest grup de heavy suau que arrastra un munt de gent.
També cal destacar la 20 edició de la cita de Música a la vila del Vendrell que enguany ha comptat amb artistes de renom internacional i de qualitat indiscutible com el Quico, el Cèlio i el Mut de Ferreries i el Pont d’Arcalís. També cal destacar el concert del primer dia amb grups de la comarca que va deixar un bon regust de boca i és una molt bona forma per potenciar el planter de casa nostra. Si nosaltres no estimem els nostres músics qui ho farà.
Per les platges s’ha continuat amb la sardinada, la musclada i les típiques cites musicals i festives que any rere any es van repetint fidelment en el calendari estiuenc. Però el gran problema d’aquest estiu ha estat l’immensa presència dels Top Manta que al voltant del dia de Mare de Déu d’Agost es podien comptar amb més de 150 venedors esporàdics oferint cds, dvds, ulleres, bolsos d’imitació i altres materials sobre un llençol preparat per si havien de saltar el mur que els separa de la il·legalitat. Allí a la sorra entre la foscor i la mirada de la gent desapareixien per tornar un altre dia o per buscar un altre destí on oferir els seus productes que tots coneixem prou bé.
Abans d’acabar aquest breu repàs estiuenc amb els seus turistes vinguts d’arreu d’Espanya amb una important presència de barcelonins i aragonesos, vull apuntar una proposta que em va comentar una coneguda activista cultural del Vendrell i que crec que s’hauria de tenir en compte de cara al futur perquè realment val la pena. La mesura consisteix en donar a la festa major del Vendrell dos dies de festa en perjudici de la Fira. Primer de tot som nosaltres els que ens hem de creure i estimar el nostre municipi. Per això és més que aconsellable que la gent pugui gaudir de dos dies de festa per la Festa Major perquè pugui gaudir intensament de les propostes festives en tota la seva plenitud. Quin sentit te posar un dia més de festa per la Fira? Una data que acostuma a coincidir amb el Pilar i a més que la filosofia principal de la Fira de Santa Teresa és això comerç. Perquè hi hagi comerç han d’estar les botigues obertes. Més d’un cop el calendari local ens ha donat un dilluns de festa a l’octubre que no té cap sentit perquè està tot tancat. La Fira amb mig dia com a molt es veu amb tot luxe de detalls. Si el model vigent no es renova profundament aplicant un copiar i enganxar del darrer any l’errada és minsa en la nova edició. Molta gent aprofita aquest dia sense gaire sentit per anar a les grans ciutats a comprar. Crec que si el donessin per la Festa Major tothom el gaudiria molt més que no pas tal com s’acostuma a fer en l’actualitat. Si es vol que la gent cregui en la nostra Festa Major primer hi hem de creure nosaltres i què millor que fer creure als visitants que parem dos dies per gaudir d’un ampli ventall de propostes d’oci? Si algú gosa a agafar aquests dos dies com a pont per anar a altres contrades. Ell s’ho perd. Només li ho podrem explicar
Publicat al Diari del Baix Penedès el 29 d'agost del 2008

3 comentaris:

garmir ha dit...

Hola:
Tens raó, no ha fet molta calor, peró jo encara recordo el 19 d'Agost que vam anar a comprar a La boqueria en lloc del Mercat de Sant Antoni i em marejava, ¡¡¡quina calor¡¡ i ple de turistes comprant fruita, els mercats mediterranis són atracció turistica.
El Vendrell, m´enrecordo del cole, una excursió, quina platja tan llarga com la de Castelldefels.
Edmón.

Montse ha dit...

M'encanta la calor, l'estiu i tot el que comporta, malauradament aviat s'acaba, i tornarem a passar un feixu hivern, almenys per a mi.
Però bé es el que toca, i a molts segur que us agrada més l'hivern.
No he estat mai al Vendrell, potser et faré una visita un dia d'aquests.

Anònim ha dit...

Llàstima que sota el titol tan prometedor de viure la Festa Major es parli més de l'estiu com a estació de l'any que no pas de la Festa Major...

adrià