Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 7 de gener del 2014

Carta als Reis Mags


 
Estimats Reis Mags un any més em dirigeixo a vostès per demanar-vos uns petits detalls que farien molt cofoi aquesta estimada vila regalada que fa olor de mar i muntanya. Un any més espero que tingueu previst passar per aquesta comarca encara que sigui pagant algun tipus de peatge o esperant una horeta que passi al proper tren.
No demanem ni mòbils, ni altres invents de comunicació perquè ja tothom en té almenys un. Evidentment perquè fa al menjar, ja fa massa dies que mengem turrons i polvorons i ja n’estem una mica farts, la veritat. Ara necessitem fruita per depurar tots aquests grams que la nostra bàscula ha detectat sense cap mena de dubte. No us oblideu de donar-nos aigua, llum i gas per poder mantenir el nostre ritme de vida. Fa dies que moltes famílies només utilitzen la caldera per l’aigua calenta i s’han de tapar amb una manteta i al’hora d’anar al llit posar-se la bossa d’aigua calenta per combatre el fred.
Espero que tampoc ens porteu sostenibilitat, ni igualtat, ni transparència ni altres termes de bones intencions perquè la veritat que els nostres polítics  ens tenen ben sadollats amb tot aquest vocabulari que encara la gran majoria d’interessats desconeixen realment que s’amaga darrera d’aquestes termes tan actuals. Es deu pensar que són marques blanques d’alguna gran superfície.
No cal que ningú veí ens col·loqui cap marca distintiva com la Vegueria Penedes ni el Camp de Tarragona, simplement no volem estar a la cua de tot arreu aquí oblidats de la mà de tots. Volem començar a ser algú i que serveixin d’alguna cosa els representants que tenim arreu dels diferents òrgans de govern a banda de fer el numeret de l’oposició davant dels micròfons  per dir que l’equip de govern que mana no inverteix quasi res en la comarca.
Porteu-nos feina per tothom perquè moltes persones no hagin de dependre d’alguna ONG ni de beneficència social que a hores d’ara està desbordada per intentar donar els serveis mínims a moltes persones. El problema no és ni la manca de formació, ni d’experiència sinó la manca de feina a la comarca. Hem crescut molt i el pilar de la construcció que sostenia a moltes llars se n’ha anat en orris i ha acabat enfonsant a moltes famílies. Tenim el turisme, però cada dia porten més carmanyoles i neveres i s’estalvien el que poden en els bars i restaurants de la comarca.
Aneu en compte quan passeu pels nostres carrers i places. Encara que en alguns llocs no hi  hagi llums de Nadal no passa res. Resulta que l’economia està molt tocada i molts establiments van justos d’ingressos i només s’han pogut posar uns quants perquè el temps no està per gaires punyetes.
Estimats Reis Mags, ja no sabem ni que regalar. Fa uns pocs anys que ho teníem quasi tot. Ara per ara ens donem compte que cada dia els serveis públics són més escadussers. Les llistes d’espera de la sanitat augmenten o simplement ja ni existeixen a l’aguait que una veu angelical et truqui per donar-te hora al cap de sis mesos després d’haver esperat  mig any a rebre l’esperada trucada. En el món de l’ensenyament també es veu afectada quan no es cobreixen les baixes amb la rapidesa d’abans i els recursos dels centres són més minsos. No cal que parlem de les matrícules universitàries. Abans quan acabaves una carrera per molts ja era la fi, ara és el principi d’un seguit de masters i postgraus que has de fer per seguir sent algú a la cua de l’atur de la teva especialitat.
No volem carreteres per no anar enlloc, ni teatres i auditoris buits perquè no es poden contractar espectacles que les omplim. Volem espais públics amb gent i les que omplen aquestes infrastructures  estiguin realitzades per gent del poble que impliqui quan més persones millors.
Ja no ens calen promeses, ni grans regals que no puguem mantenir. Estimats Reis Mags un any més esperem que ens vingueu a les nostres llars. És igual que sigueu blanc, ros o negre el més important que la gent cregui en vosaltres en la vostra màgia que és una manera de plantar cara a la realitat. Els problemes ja vindran en dia a dia. Porteu il·lusió, però que sigui innocent per no embarrancar d’aquí quatre dies amb la consulta. Porteu dret a decidir, però amb paraules clares que les entengui tothom. Porteu respostes perquè les preguntes encara que mal fetes ja les sabem fer. Benvingut a casa nostra un any més.Article publicat a partir del 2 de gener del 2014 al Diari del Baix Penedès, Baix Penedès Diari i Eix Diari..