Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dijous, 24 de març del 2022

Dos anys i escaig des de que el mon es va parar

 



 

Portem més de anys amb el bitxo convivint entre nosaltres.El 14 de març del 2020 es va decretar l’estat d’Alarma a Espanya. Tots a casa i només serveis essencials que s’han anat ampliant amb la desescalada fins a una pseudo normalitat perquè ja estem quasi acostumats a anar amb la mascareta en espais interiors. El primer cas local era una noia de 39 anys del Vendrell que havia tingut algun vincle proper amb Itàlia i en aquell moment estava a  casa seva controlada i aïllada del seu entorn més proper. Aquest punt és on va començar tot i encara no es coneix els motius  que estan perduts en un lloc ubicat a la Xina. En unes poques setmanes ja el teníem a casa nostra dominant el territori després de deixar una forta petjada a Itàlia. Històries d’aquelles en què la realitat supera la ficció. Aquest ésser invisible ha marcat un abans i un després arreu del món i encara no ha deixat enrere els seus efectes letals en aquesta societat. Gràcies a les vacunes, medicaments i altres precaucions que s’han pres hem pogut anar dominant el coronavirus, però no podem oblidar que encara està allí amb una índex de reproducció  al voltant de l’1 que vol dir que la pandèmia no creix però es pot mantenir.

Anem a repassar una mica de les dades que ens ha portat aquest pandèmia, però veure el volum de tot plegat i que és el que al final amb aquestes dades passarà a la posteritat.

Les dades que ens aporta el Baix Penedès durant aquest parell d’anys són molt clares encara que durant les primeres bategades de la pandèmia no hi havia manera de saber si un defunció havia estat provocada realment per covid. En un principi no estàvem ni de bon tros preparats per fer front a aquesta pandèmia que ens va agafar amb els pantalons ben baixats. Al principi es va anant fent sobre la marxa i de mica en mica pels nous coneixements i experiència en altres llocs s’anaven fent protocols per anar sortejant aquesta greu taca que acostuma a afectar més als homes que a les dones.

Un total de 26.566 baixpenedesencs han estat oficialment contagiats per aquest virus, encara que crec que la xifra és superior perquè hi ha gent que ho passat a casa amb símptomes lleus i el seu cas no ha transcendit a les xifres oficials. Per evitar fer front a aquesta pandèmia sort n’hem tingut de les vacunes. En aquesta comarca tenim 85.561 persones vacunades. El covid ha provocat 212 defuncions a la comarca, però la xifra real podria ser més alta perquè durant unes setmanes la gent moria i no s’esbrinava de què era. S’han realitzat un total de 203.000 proves diagnòstiques a la comarca per controlar la població.

Amb aquestes xifres a la mà podem dir que més d’una quarta part de baixpendesencs han tingut en un moment o altre d’aquests dos anys la malaltia en el seu cos. I en el vessant positiu es pot dir que més de tres quartes parts de la població s’ha posat les vacunes adequades per frenar el virus. 

A banda de les dades sanitàries s’ha notat un fort impacte en l’economia local i comarcal que generalment tampoc és que sigui de les més optimistes de la zona, però a canviat el mapa comercial de molts carrers i places del municipi. De mica en mica sembla que intenta sortir d’aquest sot, però ha quedat molt tocada per les restriccions dels establiments aplicades pel govern que no els deixava fer la seva feina amb una compensació econòmica molt minsa. Els més perjudicats ha estat el petit comerç perquè hi ha supermercats que en aquesta pandèmia s’han posat les botes perquè la gent anava a carregar a les grans superfícies i els petits establiments no hi podien fer gaire gran cosa per frenar aquestes onades.

S’ha potenciat el teletreball que molts abans només coneixien dels llibres de text i gràcies a la pandèmia s’ha anat regularitzant per anar adaptant aquest mètode a la nova realitat. Un coronavirus que té molts punts per ser el substitut a les batalletes del servei militar que ens ha tocat escoltar en les properes generacions.