Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dijous, 30 d’abril del 2015

Esperant un punt d'inflexió al Vendrell i comarca



Jo m'estimo el Vendrell, Albinyana i la comarca per això escric sobre això perquè m'agrada. Si no m'agrades escriurien sobre el tawin àrab o les declinacions en àrab clàssic, però m'agrada i per això ja fa uns 20 anys que ho faig.
Ara he vist una notícia que un cop més em demostra que encara no estem al segle XXI i ens estem recreant en una mentalitat gens adequada als nostres temps. Resulta que ara hem anat a buscar empreses Belgues perquè s'implantin als nostres polígons industrials mig buits per donar vida a la comarca. Un cop vist i demostrat científicament que una de les grans paranoies polítiques de la comarca com va ser el Logis Penedès ha estat una gran mentida. Durant un parell de legislatures hem jugat amb aquest mite virtual que ens hauria de treure de la misèria. Ara ja ni quasi se'n parla i ens trobem amb una comarca amb uns índex d'atur exasperants i hem d'anar a buscar belgues que ens ajudin a sortir de l'atzucac. Tot just ara que d'aquí no res ja tenim les eleccions a tocar. No crec que tinguin temps que funcioni cap empresa en aquest meset que ens queda fins el gran dia. 
Hem de plantejar-nos que volem? No potser que quasi en cada poble tinguem un polígon industrial mig buit i alguns fan més pena que glòria. Hem d'aprendre a treballar units. Però això no es una feina d'avui per demà, és una feina lenta que s'ha de fer poc a poc i ben fet no ara que ja hi ha eleccions. Per tant, aquesta mesura jo crec que no té més validesa que el titular que segurament quedarà obsolet en un tres i no res.
La nostra comarca necessita crear una planificació real per poder sortir del pas. Tenim molt potencial però no sabem treure profit. No poden anar 14 alcaldes demanant ajudes, potser que en vagin un parell o tres i facin la feina de tots i si hi ha feina a la comarca ja ho anirem administrant, però un per l'altre la casa sense escombrar. Hem de donar vida al comerç i baixar els preus dels lloguer si a la gent que té locals que fa més d'un o dos anys que estan tancats doncs un petit impost perquè el tingui obert i no tancat com fins ara. Hem de ser oberts i donar facilitats a les grans empreses sense sortir de la llei, però no convertir l'administració en un camí massa feixuc, perquè en un altre lloc els hi posaran una autovia gratis. 
No necessitem empresses que un 80% dels treballadors siguin toreros amb un sou de 800 euros bruts al mes que no poden ni pagar hipoteca. 
Llavors clar aquí en aquesta comarca donem via verda a les urbanitzacions i vinga a fer pisos que desrprés no vendrem i al final acabaran ocupats, alguns amb bona gent i altres amb gent que es dedicaran a ves a saber què i ja la tenim liada. A aquests els haurem de donar, aigua, gas, electricitat i escombreries perquè clar hem de ser solidaris i bona canalla, pèro com no tenen un duro qui ho pagara? la resta que cobren 1.000 euros i fan mans i mànigues per arribar a cap de mes. Jo crec que no és el més indicat, mentrestant les arques municipals es van empobrint perquè hem de donar serveis i no hi ha ingressos suficients per pagar el deute i aixecar cada dia la finestreta. Volem empreses tipus Cristalera que doni vida al territori. No volem grans magatzem per emmagatzemar carrega per a grans companyies. Empreses que treballin per torns amb gent de tot tipus.
També hem d'activa el comerç local amb franquicies que ens vinguin a implantar-se. S'han d'anar a buscar no crec que vinguin soles i s'ha de treballar. Evidentment també hem de fer una revisió del pla general que ja porta 15 anys al Vendrell i no s'ha tocat. No volem pisos, volem habitatges i que la gent es pugui guanyar la vida sense haver d'anar a Barcelona o Tarragona. Aquesta és una comarca per fer. A veure si ara amb la crissi sentem cap i ens ho plantegem. Ja està bé que cadascú vagi al seu rollo. El dia que aquest edifici de la pl. Nova del Vendrell aculli una gran franquícia pot marcar un punt d'inflexió en la nostra història. La foto és de la Fura.