Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dilluns, 4 de febrer del 2013

Mercat de Calafell versus Mercadona

Dissabte passat vaig anar a donar un tomb al mercat de Calafell. Feia anys que no hi anava i aquest cop vaig trobar el moment ideal en un matí ventós. Dins hi ha la meitat de parades tancades i algunes tot i està tancades han aprofitat la situació per mostrar-se com aparadors de les veïnes. Una estratègia intel·ligent que permet aprofitar el que podria ser un lloc buit en una mala planificació. El que passa a Calafell com passa a Calafell és que els mercats municipals a casa nostra han perdut el seu atractiu. Ara Calafell està pendent que al novembre obri la nova superfície del Mercadona que de mica en mica es va aixecant al seu costat. La comarca ha passat de ser un territori Caprabo a ser un territori Mercadona. Aquí pot passar de tot. Diuen que el pacte és que el Mercadona respectarà les parades del mercat i no li farà la competència. No fa gaires dies en un reportatge de Tv-3 es comentava que el Mercadona havia trencat pactes similars que havia realitzat amb altres localitats catalanes. Ja veurem que passarà aquí. 
Els mercats municipals eren els supermercats d'abans que això d'una gran superfície era una cosa que no figurava en  les nostres realitats. Llavors van aparèixer aquestes empreses que de mica en mica han substituit aquestes infraestructures del passat. Algunes han triomfat pels preus més econòmics. Altres cops per la situació que et permet deixar el cotxe al costat i és molt més còmode i senzill. A vegades es produeixen les dues circumstàncies i d'altres afegides com les marques blanques que també es van convertint en les preferides de cada dia més consumidors. La gràcia que la gent vagi a comprar a part dels preus és que hi hagi un aparcament i una flexibilitat horària que et permeti anar a comprar a qualsevol hora dins uns límits raonables. El nou equipament de Calafell tindrà lloc per aparcar a la vora, però a l'estiu com passa amb els turistes estarà tot ple i llavors la gent potser aniran a un altre lloc. Pensem que els dimecres també fan mercat a Calafell platja i això fa perdre places de pàrquing.
Esperem que tot rutlli i que Mercadona pugui servir com a motor per aquest mercat que no passa pels millors moments. Però hem de tenir en compte per no ser per Mercadona ni per ser un mercat de Calafell, la gent hi anirà. Hi ha altres elements que són importants. Coma-ruga registra una afluència baixa durant la setmana tot i que el cap de setmana hi ha gent. Al Botafoc manté un ritme força constant. Pensem que per l'altra banda, també tenim un Mercadona a Cubelles que està molt ben situat i que coneix molta gent. A veure que passa. Haurem d'esperar quasi un any.. Molta sort i que a tots ens vagi una mica millor perquè hi ha altres supermercats que estan presionant al Mercadona en el tema de preus. Estem en època de canvis. A veure que anirà passant d'aquí un any gairebé