Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimarts, 15 de desembre del 2020

El misteri del Nadal



 

Portem unes setmanes que un dels temes de conversa és com ens organitzarem per Nadal. Qui vol dir aquest dia també serveix per a les festes d’aquest període de temps que va entre la Nit de Nadal fins el dia de Reis. Són dies de trobades familiars i d’amics o com es diu modernament d’interacció social.

En aquest món hi ha tot els cassos possibles de persones que el passaran soles a casa  fins aquells que ja tenen reservat alguna taula gran d’un restaurant perquè a casa  no hi caben o simplement ningú es vol afrontar  la responsabilitat que un àpat clàssic de Nadal exigeix.

Un cop més en aquesta situació el millor remei és apel·lar al seny català i que sigui aquest que aporti la combinació definitiva per treure el màxim profit a  tots els elements que es donen cita. Per una banda, les tradicions familiars de la família i per altra totes aquestes mesures que s’han de prendre per evitar contagi.

Evidentment el Nadal és un dels grans negocis que s’han inventat en la nostra societat i a mesura que passen els anys, la seva importància en el conjunt d’aquestes festes va augmentant a nivells considerables. Abans podríem començar a comprar les compres una mica abans del 25 de desembre. Ara la cosa ja ve de més lluny amb el Black Friday que arranca el darrer divendres de novembre i on la gent ja comença a utilitzar  la targeta bancària. Fa quatre dies aquesta jornada avançada al desembre estava lluny de les nostres ments, però també ha calat molt fort en les nostres maneres d’actuar.

Després ja vindran els mesos més freds de l’any com són el gener i el febrer i on ens anirem recuperant d’aquest sotrac econòmic que representen les festes nadalenques.

Abans la gent enviava postals de Nadal, però avui en dia ja és una cosa que com els acomodadors de cinema ja han passat a la història. Sempre hi ha algú que conserva aquesta tradició, però no assoleix ni de bon tros el nivell d’uns pocs anys enrere. Això ve una mica justificat amb el deficitari servei de correus en algunes localitats que potser hauran d’esperar a rebre aquestes felicitacions al voltant de carnaval.

Com no podia ser d’una altra manera alguna gran empresa farmacèutica també han posat al mercat el test d’anticossos perquè tothom que segui a taula es pugui fer la prova a veure si és positiu. Sembla doncs la poca fiabilitat d’aquestes proves està demostrada i potser en alguna trobada familiar hi haurà alguna sorpresa si es basen en aquest sistemes per detectar la covid.

Nadal enguany serà diferent per tal com hem viscut aquest any afectat. Qui no té un familiar o un amic més o menys proper que ha estat afectat per la pandèmia? S’han viscut i es segueixen vivint moments molt durs. No hi ha paraules per descriure aquesta soledat i tristesa  de moltes persones que s’han vist afectades per la pandèmia. Darrera de totes les xifres  i percentatges que es van donant sobre els efectes socials del virus s’amaguen drames humans i personals. No estem parlant d’éssers inanimats ni  molt menys. Estem parlant de persones com nosaltres.

A part del vessant sanitari també hi ha moltes persones que  s’han vist afectades econòmicament amb alguns sectors han quedat en situació precària com l’hostaleria que ha patit molt en un any en què ha estat moltes setmanes amb les portes tancades. Un exercici molt contundent, molt trist en què hem estat confinats a casa quasi sense poder sortir.

La gràcia d’aquest Nadal és que som tots  a taula. Potser tots no compartirem la mateixa vaixella, però ho podem arreglar una mica a través de les videoconferències No ens cal arriscar amb el perill que potser podem caure en el parany del virus. Ja vindran temps millor quan puguem tornar tots a una nova normalitat després d’aquest any de  mascareta, distància i rentat de mans. No són bon temps per a la lírica, simplement ens hem de  mantenir preparats per seguir ballant en el ball  que és la vida tot i quan l’orquestra encara no pot tocar la nostra música preferida. Esperarem nous temps  millors perquè com més aviat sortim d’aquesta muntanya russa amb dents de serra que guia les nostres vides.